Minst 200 ble drept

Det er uklart hvor mange dødsofre gisseldramaet har krevd. Det eneste som er sikkert er at de offisielle tallene stadig stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt melder Interfax at over 200 er drept i kampene rundt skolen i Beslan i dag. Det bekreftes av helsemyndighetene i Nord-Ossetia.

- De 200 har enten omkommet i skuddvekslingen, eller av terroristenes bomber, heter det i en pressemelding, ifølge byrået.

Minst 95 av dødsofrene for gisseldramaet er allerede identifisert.

Rystende fortellinger

Det har foreløpig kommet få vitnefortellinger fra ofrene for gisseldramaet. Mange er til behandling, og russiske myndigheter skjermer ofrene for spørsmål fra pressen.

Zalina Dzandarova har imidlertid fortalt til den russiske avisa Kommersant at to selvmordsbombere detonerte allerede onsdag.

- Folk lå inntil hverandre på gulvet. Terroristene skilte oss, og tvang mannlige gisler til å knuse vinduer fordi det var så dårlig luft i gymsalen, sier vedkommende ifølge CNN.

En kvinne fortalte at gisseltagerne begynte å skyte vilt da barn begynte å gråte om natta. Ingen fikk noe å drikke, og barn som forsøkte å snike til seg litt vann fra springen ble umiddelbart stoppet.

Bomber eksploderte

Terroristene hadde hengt opp bomber i basketballkurvene i gymsalen på skolen. De russiske spesialstyrkene skal ha begynt stormingen da disse bombene eksploderte i ettermiddag.

Ei jente som var innesperret på skolen forteller at de satt med en rekke bomber hengende over seg, og at en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta.

20 terrorister er drept, mens tre er arrestert, ifølge en talsmann for de lokale myndighetene i Nord-Ossetia. De tre hadde forskanset seg i kjelleren på skolen. En elitesoldat omkom da han prøvde å redde to jenter ved 18-tida i dag.

Ti av gisseltakerne skal være arabiske leiesoldater.

En kilde sier til nyhetsbyrået Itar-Tass at operasjonen kan ha blitt finansiert av Abu Omar As-Seyf, som er Al-Qaidas utsendte i Tsjetsjenia.

- Operasjonen er over

Russiske myndigheter sier ifølge CNN i kveld at operasjonen er regnet for avsluttet. Russiske spesialstyrker opplyser at de brukte tanks mot gisseltakerne som la på flukt, og at det er høyst usannsynlig at noen har sluppet unna.

Dette har det altså kommet motstridende meldinger om. Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass meldte i kveld at fire gisseltakere fortsatt er på frifot. Disse skal ha forskanset seg i en bygning tilknyttet skolen. Disse meldingene er ikke bekreftet.

Det har vært skyting ved skoleområdet i hele kveld, og mørket har nå lagt seg over området.

De siste tallene sier at 646 mennesker er skadd. Mange av dem er barn.

TOTALSKADD: En russisk soldat gransker den utbrente gymsalen på skolen.
REDDET: En frivillig redningsarbeider hjelper en av jentene som slapp unna.
FORTVILELSE OG DESPERASJON: Pårørende sjekker lister for å se om deres kjære er blant de omkomne eller skadde.
HÅP: Et skadet barn ligger på båren med et gullkors i hånden.