- Minst 200 døde i eksplosjon i Kongo

Eksplosjonsartet brann i ammunisjonslager i Brazzaville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 200 mennesker har mistet livet i flere eksplosjoner i Republikken Kongos hovedstad Brazzaville, sier en tjenestemann.

Eksplosjonene startet etter at det oppsto en brann i et ammunisjonslager, ifølge en europeisk diplomat. Det skal ha vært minst fem kraftige eksplosjoner i tidsrommet 0800 til 1045, lokal tid, melder Skynews.

Lageret det er snakk om heter Mpila og ligger plassert i en militærleir øst i hovedstaden. En rekke bygninger skal ha blitt ødelagt. Mange av de døde og skadde er ikledd militære uniformer.

Flere medier melder at de kraftige eksplosjonene kunne merkes på flere kilometers avstand. Det oppstod også en kraftig røykutvikling. Eksplosjonene var så kraftige at lufttrykket tok ut vinduer i Kinshasa, som ligger på andre sida av Kongo-elva.

EKSPLOSJONSARTET: I dette skjermbildet fra en video tatt på andre siden av Kongoelva i Kinshasa viser den eksplosjonsartede brannen som rystet Brazzaville. Foto: AP Photo via APTN/Scanpix
EKSPLOSJONSARTET: I dette skjermbildet fra en video tatt på andre siden av Kongoelva i Kinshasa viser den eksplosjonsartede brannen som rystet Brazzaville. Foto: AP Photo via APTN/Scanpix Vis mer

- Vi teller minst 150 døde i de militære sykehusene, og rundt 1.500 skadde, noen av dem alvorlig, sier diplomaten.

- Jeg så personer som ble fraktet til sykehuset med innvollene hengene ut av kroppen. De hadde blitt truffet av splinter, sier et vitne til Skynews.

Kongo-elva skiller den tidligere franske kolonien fra Den demokratiske republikken Kongo. Republikken Kongo har siden frigjøringen vært åsted for flere regionale konflikter.

Brannårsaken er ikke kjent, men forsvarsministeren, Charles Zacharie Bowao, har avvist at det dreier seg om noe annet enn en ulykke, melder nyhetsbyrået Reuters.

EKSPLOSJON: Eksplosjonen fra ammunisjonslageret kunne sees på lang avstand. Foto: AFP PHOTO/Marc Hofer/Scanpix
EKSPLOSJON: Eksplosjonen fra ammunisjonslageret kunne sees på lang avstand. Foto: AFP PHOTO/Marc Hofer/Scanpix Vis mer

- Eksplosjonene betyr ikke at det har brutt ut krig, eller at det er et kupp på gang. Hendelsen har bakgrunn i en brann som oppstod i ammunisjonslageret, sier han til en statlig TV-kanal.

Nå melder også det kinesiske nyhetbyrået Xinhua at flere kinesere skal være blant de omkomne. Det skal ha vært nærmere 140 kinesiske arbeidere på et anlegg i nærheten av ammunisjonslageret.

Tidligere har landets myndigheter opplyst at minst fire mennesker har mistet livet, og at nærmere 60 er skadd.


RYSTET NABOBYGG: Her fjernes knust glass fra en butikk i Kinshasa. Foto: AFP/Junior D. Kannah/Scanpix
RYSTET NABOBYGG: Her fjernes knust glass fra en butikk i Kinshasa. Foto: AFP/Junior D. Kannah/Scanpix Vis mer