PROTESTER: Demonstranter viser sin avsky mot president Bashar al-Assad i Adlb. Bildet er tatt forrige fredag. Foto: REUTERS
PROTESTER: Demonstranter viser sin avsky mot president Bashar al-Assad i Adlb. Bildet er tatt forrige fredag. Foto: REUTERSVis mer

- Minst 200 drept i Syria på to døgn

Massakrer, mener de opposisjonelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de to siste døgnene skal flere enn 200 personer ha blitt drept i Syria, melder syriske opposisjonelle, som kaller hendelsene for massakrer.

Det syriske nasjonalrådet (SNC), som fungerer som en paraplyorganisasjon for motstandere av president Bashar al-Assads regime, ber om krisemøter fordi det de siste to døgnene skal ha blitt drept over 200 mennesker i Syria.

- FN og Den arabiske liga må diskutere «massakrene i Zawiyah, Idlib og Homs», heter det i en uttalelse fra SNC.

Samtidig demonstrerte tilhengere av president Assad i hovedstaden Damaskus onsdag, for å vise sin støtte til hæren og den hardt pressede presidenten.

Onsdag skal 22 personer ha blitt drept i Deraa, hvor det er blitt holdt omfattende demonstrasjoner mot regimet siden mars, ifølge aktivister.

- Seks desertører, en sivil og 15 medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble drept, og flere titalls sivile ble såret i sine hjem, melder gruppen Syrian Observatory for Human Rights, som har base i London.

Kraftige sammenstøt Tallet på drepte etter tirsdagens sammenstøt i Syria er steget til minst 123, ifølge menneskerettighetsgruppen. 111 av dem skal ha blitt drept i den nordvestlige byen Kafruwed, mens ytterligere 12 ble drept i byen Homs, sentralt i landet. I tillegg skal minst hundre personer ha blitt drept eller såret i provinsen Idlib, hvor det de siste dagene har rast harde kamper.

Mandag ble det meldt om at over 70 avhoppere fra hæren ble skutt og drept da de forsøkte å flykte fra sine militære stillinger, også disse i Idlib-provinsen, som grenser mot Tyrkia.

Observatører Ettersom regimet fram til nå ikke har villet slippe inn verken observatører eller uavhengige journalister, har det vært vanskelig å få oversikt over hvordan situasjonen virkelig er rundt om i landet. Men ifølge FN har over 5.000 mennesker blitt drept i Syria siden opprøret mot Bashar al-Assad-regimet startet i mars.

Regimet har nå godtatt at 150 observatører fra Den arabiske liga blir utplassert i landet, og allerede torsdag skal den første gruppen være på plass.

Syrias president har imidlertid også underskrevet en lov som innfører dødsstraff for alle som gir våpen til «terrorister». Presidentdekretet innfører livsvarig fengsel og straffarbeid for våpensmugling som utføres «i vinnings hensikt eller for å utføre terrorhandlinger»

Nytt press USA advarer Syrias regjering om nye internasjonale tiltak for å stanse blodbadet i landet.

- Assads regime har åpenbart brutt løftet om å få en slutt på volden og trekke tilbake sikkerhetsstyrkene fra boligområder, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA gjør det klart at det er svært bekymret for meldingene om at sikkerhetsstyrkene i landet fortsetter å drepe sivile, avhoppere fra militæret, at hjem og butikker blir rasert, og at demonstranter blir pågrepet uten rettssikkerhet.

- Bashar al-Assad burde ikke være i tvil om at verden holder øye med ham, og at verken verdenssamfunnet eller det syriske folk aksepterer hans legitimitet, heter det videre.

(NTB)