Minst 2000 drept i Tyrkia

Minst to tusen mennesker mistet livet i jordskjelvet som rystet Tyrkia i natt. Over ti tusen personer ble også skadet da bygninger raste sammen over intetanede tyrkere som lå og sov i sengene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia har bedt Norge om hjelp

Ingen norske i jordskjelv-område

Tyrkia ofte utsatt for jordskjelv

INGEN TITTEL

Tallet på antall døde er fremdeles stigende, melder Røde Halvmåne til sin søsterorganisasjon, Det internasjonale Røde Kors i ettermiddag.

Dødstallet stiger

Jordskjelvet rystet de vestlige delene av Tyrkia - og er det kraftigste på 55 år i landet.

Tallet på døde stiger etter hvert som hjelpemannskapene får kontakt med de ulike landsbyene som er blitt rammet.

Nå har Tyrkia bedt det internasjonale samfunnet om hjelp til det meget vanskelige hjelpearbeidet. Norge har også fått forespørsel om å hjelpe til.

- Vi er positive til å bistå tyrkerne, men må få vite hva slags hjelp de ønsker, forteller pressetalsmann Ingvard Havnen til NRK.

Men Havnen vet at hjelpen må komme fort: Sjansen for å finne overlevende i ruinene blir mindre og mindre hver time som går.

Kort, men kraftig

Skjelvet varte bare i 45 sekunder, men skadene den påførte området er enorme. Jordskjelvet ble målt til 6,7 på Richters skala, og hadde sitt episenter ved industribyen Izmit, ca. 90 kilometer øst for Istanbul.

Mange større bygninger raste sammen i byen, der en rekke internasjonale selskaper har sine kontorer og fabrikker. Redningsmannskaper arbeidet på spreng med å grave fram mennesker fra ruinene, og skrekkslagne mennesker vaklet ut av husene sine. Veiene inn til byen var uframkommelige på grunn av de mange tusen redselsslagne menneskene som flyktet fra skjelvet.

Eksplosjoner

Deler av Izmit sto i morgentimene i flammer, og folk i området fortalte at de stadig kunne høre eksplosjoner. Brannfolk greide imidlertid i løpet av morgentimene å få kontroll over brannet i et stort oljeraffineri utenfor Izmit.

Izmit-regionen er et av Tyrkias viktigste industriområder, der utenlandske selskaper som Toyota, Hyundai, Goodyear, Mannesmann og Lafarge har etablert seg. Deler av en fabrikk som tilhører den italienske dekkprodusenten Pirelli skal være ødelagt i jordskjelvet.

- Jeg var i kantinen i en nabobygning til selve fabrikken, da bakken begynte å riste. Deler av fabrikken og deler av kantinen raste sammen, og jeg og flere andre kom til skade, forteller en overlevende etter jordskjelvet i den tyrkiske industriregionen.

Mørklagt

Store deler av Istanbul ble liggende i mørke, fordi jordskjelvet førte til midlertidig brudd i strømforsyningen. Tusenvis av panikkslagne innbyggere samlet seg i gatene rundt Taksim-plassen i sentrum av byen etter jordskjelvet i de tidlige morgentimer.

I Ankara, som ligger rundt 400 kilometer øst for Istanbul, var rystelsene langt svakere men likevel merkbare. En talsmann for det seismologiske institutt i Kandilli sa at det nok kunne komme etterskjelv ut over morgenen, men tilføyde at det ikke var noen grunn til panikk.

Om lag 80 prosent av Tyrkias befolkning på nærmere 65 millioner mennesker er bosatt i jordskjelvutsatte områder.

Unntakstilstand

Tyrkiske myndigheter innførte i morges unntakstilstand i flere provinser i de vestlige og sentrale deler av landet. I Ankara ble det opprettet et eget krisesenter. Helsedepartementet sendte et mobilt sykehus til Sakaraya, 100 kilometer øst for Izmit, der skadene skulle være svært store.

Seismografiske målinger viste at skjelvet inntraff klokken 03.02 lokal tid. Politiet stengte av hovedveien fra Istanbul til Izmit, og ba folk om å holde seg unna de mest trafikkerte veiene, slik at de ikke skulle hindre redningskjøretøyer i å komme fram.

KATASTROFE: Antallet døde etter jordskjelvkatastrofen i Tyrkia stiger og stiger.
GRAVES FRAM: Redningsmannskaper holder nå på å grave fram døde og overlevende fra sammenraste bygninger etter nattens jordskjelv.