Sri Lanka:

Minst 207 drept i eksplosjoner

Sri Lanka ble søndag rammet av åtte eksplosjoner.

EKSPLOSJONER: Søndag morgen melder lokale medier på Sri Lanka at minst seks eksplosjoner har funnet sted i og rundt hovedstaden Colombo. Eksplosjonene har rammet tre kirker og tre hoteller, ifølge Sky News. Video: CNN Vis mer

Tidlig søndag morgen melder lokale medier på Sri Lanka at minst seks eksplosjoner har funnet sted i og rundt hovedstaden Colombo. Eksplosjonene har rammet tre kirker og tre hoteller, ifølge Sky News. I 11-tida ble det meldt om ytterligere to eksplosjoner.

Antallet omkomne og skadde øker fortløpende.

Politiet bekrefter overfor The Guardian at minst 207 har omkommet i de åtte eksplosjonene. Rundt 450 personer er skadd. 35 av de drepte skal være utenlandske statsborgere.

Danske BT melder at danske borgere skal være blant de drepte. AFP opplyser om omkomne fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyrkia og Portugal.

Pressetalsperson Per Bardalen Wiggen i Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at det er uklart om nordmenn er rammet.

- Ambassaden i Colombo arbeider for å få klarhet i om nordmenn er rammet i forbindelse med eksplosjonene på Sri Lanka, sier han.

INNSIDEN: St. Sebastian-kirka i Negombo har lagt ut dette bildet av innsiden av kirka etter eksplosjonen. Kirka skriver at de har blitt rammet av et bombeangrep. Foto: St. Sebastians Church
INNSIDEN: St. Sebastian-kirka i Negombo har lagt ut dette bildet av innsiden av kirka etter eksplosjonen. Kirka skriver at de har blitt rammet av et bombeangrep. Foto: St. Sebastians Church Vis mer

Oversikt

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) omtaler angrepene på Sri Lanka som grusomme og feige. UD jobber fortsatt med å få oversikt om nordmenn er rammet.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

- Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet i angrepene, men det er en uoversiktlig situasjon. Vi kommer til å jobbe utover kvelden med å kartlegge nordmenn i området og vil bistå dersom noen har behov for det, sier utenriksministeren til NTB.

Ifølge Søreide er det om lag 400 nordmenn som har registrert seg som reisende på Sri Lanka.

- De fikk en melding fra oss i dag morges. Vi oppfordrer alle som har anledning til å ta kontakt med sine pårørende for å fortelle at de er i god behold dersom de er det, sier hun.

KIRKEANGREP: Et dashbordkamera skal ha fanget opp eksplosjonen i St. Anthony kirken på Sri Lanka. 207 er drept, og over 450 skadd, melder The Guardian. Vis mer

Ekstremister

Forsvarsminister Ruwan Wijewardene sier på en pressekonferanse at en ekstremist-gruppe står bak angrepene. Han omtaler hendelsene som terror.

Minister Harsha de Silva opplyser i 13.30-tida at sju personer er pågrepet etter angrepene. Politiet opplyser at det er snakk om tre personer. Det er forskjellig informasjon som verserer i de forskjellige mediene.

Eksplosjonene skal ha funnet sted nærmest samtidig.

Landets øverste politisjef hadde ti dager i forveien sendt ut nasjonalt varsel om risiko for mulige selvmordsangrep, ifølge dokumenter som AFP har fått tilgang til.

- GRUSOMME SCENER: Økonomiminister Harsha de Silva beskriver grusomme scener på stedet. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters
- GRUSOMME SCENER: Økonomiminister Harsha de Silva beskriver grusomme scener på stedet. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters Vis mer

- Grusomme scener

Økonomiminister Harsha de Silva beskriver på Twitter fryktelige scener på åstedene.

- Jeg så kroppsdeler strødd utover. Nødetatene er på flere steder med full kraft. Vi har fraktet flere personer til sykehus. Forhåpentligvis har vi reddet mange liv, skriver han.

President Maithripala Sirisena sier til Navamani Newspaper at han er sjokkert og trist over det som har skjedd.

- Etterforskere er iverksatt for å undersøke hvilken konspirasjon som ligger bak disse grusomme handlingene. Hold dere rolige og ikke bli lurt av rykter, sier presidenten.

Portforbud

St. Sebastians-kirka i Negombo like nord for hovedstaden, St. Anthonys-kirka i Colombo og én kirke i Batticaloa øst på øya er rammet, melder BBC.

Videre er tre hoteller i den sentrale delen av Colombo rammet. Det dreier seg om femstjernershotellene Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury, ifølge kanalen.

Det er ikke opplyst nøyaktig hvor de to siste eksplosjonene fant sted.

Statsminister Ranil Wickremesinghe skriver på Twitter at han «sterkt fordømmer de feige angrepene».

- Jeg ber folket i Sri Lanka om å stå sammen og være sterke. Vær vennlig å ikke spre uverifisert informasjon og spekulasjoner. Regjeringen iverksetter tiltak i denne situasjonen, skriver han.

STORE SKADER: Bilder fra Sri Lanka viser store skader der eksplosjonene har rammet. Dette bildet viser skadene på Shangri-La Hotel i Colombo. Foto: Ishara S. Kodikara / AFP
STORE SKADER: Bilder fra Sri Lanka viser store skader der eksplosjonene har rammet. Dette bildet viser skadene på Shangri-La Hotel i Colombo. Foto: Ishara S. Kodikara / AFP Vis mer

Lederen for opposisjonspartiet, Rajavarothiam Sampanthan skriver at han er dypt berørt over angrepene.

- Jeg ber folk om å stå sammen i solidaritet med de som har mistet sine nærmeste i disse feige og tragiske angrepene. La oss stå sammen og være sterke, så disse ekstremistene ikke klarer å ta dette landet bakover i tid.

Alle offentlige skoler i Sri Lanka skal holde stengt mandag og tirsdag. Det er også innført portforbud med umiddelbar virkning fram til klokka 06 mandag morgen.

Dagbladet følger saken!