Et utbombet hus i Rasten nær byen Homs, hvor minst 217 personer ble drept i et granatangrep, ifølge ubekreftede opplysninger. Foto: REUTERS/Scanpix
Et utbombet hus i Rasten nær byen Homs, hvor minst 217 personer ble drept i et granatangrep, ifølge ubekreftede opplysninger. Foto: REUTERS/ScanpixVis mer

- Minst 217 er drept i Syria

Granatangrep mot byen Homs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beskrevet som den blodigste episoden siden opprøret startet, ble minst 217 mennesker drept og flere hundre såret i et granatangrep mot den syriske byen Homs, ifølge en regimekritisk, syrisk eksilgruppe.

Ifølge den arabiske tv-kanalen Al Arabiya er dødstallet over 400.

Homs er kjent for å huse et stort antall militære avhoppere, kalt Free Syrian Army, og har vært sentrum for det rundt 10 måneder lange opprøret mot regimet og president Bashar al-Assad.

Som følge av nyheten om angrepet, er blant annet de syriske ambassadene i Kairo, Berlin, Kuwait og London stormet.

Telefonnettet i byen er nede, men beboere i omliggende områder forteller om «en helvetesaktig natt» med granateksplosjoner, melder Associated Press (AP).

- Homs brenner. Alle sider angriper hverandre, og antallet døde og skadde er høyere enn noen kan telle, sier en aktivist til nyhetsbyrået.

- Vi satt inne i huset når vi hørte de første bombene. Vi følte det som om bombene ramlet i hodet på oss, sier Waieed som bor i byen Khalidiya til nyhetsbyrået Reuters.

Dødstallene er ikke bekreftet, og syriske myndigheter nekter for å ha utført angrepet som kommer like før FNs Sikkerhetsråd skal stemme på en resolusjon som krever president Bashar al-Assads avgang.

Syrisk TV sier det er «en hysterisk provokasjon av de væpnede gruppene», som er ment å utnytte og påvirke utfallet av avstemningen, ifølge AP.

- De sivile som vises på satellitt-tv er borgere som ble kidnappet og drept av dem, ifølge en melding fra det stalige nyhetsbyrået Sana.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble flere bydeler i Homs utsatt for granatangrep fra regjeringsstyrker lørdag.

- Tallet på drepte i Homs er nå minst 217 og 138 av dem er drept i bydelen Khalidiya. Syriske styrker bombarderer bydelen med granater fra flere hold, og noen bygninger står i brann, sier gruppens leder Rami Abderrahman, ifølge NTB.

Abderrahman krever at Den arabiske liga straks intervenerer i Syria og oppfordrer samtidig landets befolkning til å stå opp mot regimet.

Syrian Observatory for Human Rights har hovedkvarter i London og finansieres av blant andre den halvstatlige, amerikanske organisasjonen National Endowment for Democracy.

FN oppga i forrige uke at 5400 mennesker er drept siden opprøret startet i mars i fjor. Franske myndigheter anslo onsdag at omkring 6000 mennesker er blitt drept i uroen, ifølge NTB.

FNs sikkerhetsråd besluttet å tre sammen klokka 15, norsk tid, lørdag morgen for å stemme over en Syria-resolusjon. Medlemslandene i Sikkerhetsrådet har forhandlet om en resolusjonstekst hele uka, men uten å komme fram til enighet.

Russland har gjort det klart at de kommer til å legge ned veto mot en resolusjon som slutter opp om fredsplanen utarbeidet av Den arabiske liga, blant annet fordi denne i praksis krever at Bashar al-Assad skal gi fra seg makten innen to måneder.

- Hvis de (Vesten) ønsker å skape enda en skandale for seg selv i Sikkerhetsrådet, så kan vi ikke stanse dem, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til russisk fjernsyn lørdag ifølge NTB.

Heller ikke Kina vil slutte opp om en resolusjon som tar til orde for regimeskifte i Syria, skriver NTB.