MASSAKRE: Minst 22 personer er drept, etter at styrker lojale til Jemens president åpnet ild mot demonstranter i landets hovedstad. Her bæres en skadd demonstrant. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/SCANPIX
MASSAKRE: Minst 22 personer er drept, etter at styrker lojale til Jemens president åpnet ild mot demonstranter i landets hovedstad. Her bæres en skadd demonstrant. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/SCANPIXVis mer

Minst 22 demonstranter massakrert i Jemen

Politiet åpnet ild mot regimemotstandere. Mange hundre er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sikkerhetsstyrker åpnet ild med automatvåpen og luftvernsskyts mot titusener av demonstranter som var samlet på Forandringsplassen i Jemens hovedstad Sana hvor de krever president Ali Abdullah Salehs avgang, melder nyhetsbyrået AP.

Minst 22 personer skal være drept og flere hundre skadd, melder Al Jazeera.  En lokal journalist sier til nyhetskanalen at snikskyttere skjøt mot demonstranter fra hustak.

- Jeg snakket med en av demonstrantene. Han sier skudd ble avfyrt mot bryst, ben og andre kroppsdeler, sier Mohammad al Kadhi.

De fleste ofrene er unge, ifølge frilansjournalist Tom Finn, som sier han har sett minst 16 døde kropper lagt i en haug ved en moske. De fleste skal ha vært skutt i hodet.

- De fleste er under 22 år gamle. Det er tre sykehus i Sanaa som er fylt til randen av skadde. En lege sier han forventer at dødstallet har steget til 50 innen i morgen tidlig, sier Finn til Al Jazeera.

Demonstranter som krever presidentens avgang har vært samlet på Forandringsplassen siden starten av året, og flere hundre har blitt drept i opptøyer i Jemen siden januar. I en fersk rapport advarer FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay om faren for borgerkrig, og ber den jemenittiske regjeringen om å stanse de dødelige angrepene på fredelige demonstranter.

Ifølge rapporten skal flere hundre mennesker har blitt drept siden januar i år. Barn har blitt drept, skadd eller kvalt av gassen brukt mot demonstrantene. De har også blitt utsatt for tortur, arrestasjoner og forsøkt rekruttert av sikkerhetsstyrkene, heter det i rapporten.

Sikkerhetsstyrkene skal også aktivt ha forsøkt å hindre demonstranter i å bli fraktet til sykehus. I noen tilfeller har de åpnet ild mot ambulansene.

President Ali Abdullah Saleh er i Saudi Arabia og mottar behandling etter et angrep mot presidentpalasset 3. juni. Dette skal ha gitt håp om en snarlig avgang, men Saleh skal i stedet ha klamret seg hardere til makten og nekter å gå av, ifølge AP.