TSUNAMI: 168 mennesker er bekreftet omkommet etter at en tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag. Video: CNN Vis mer

Minst 222 døde i Indonesia - frykter flere tsunamier

Indonesiske myndigheter tror tsunamien skyldes undervannsskred etter et vulkanutbrudd. Nå frykter de nye utbrudd, og ber folk holde seg unna kysten.

222 personer er bekreftet omkommet og 843 er registrert skadd etter at en tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag. I tillegg er minst 28 personer registrert savnet. Det opplyser indonesias myndigheter, ifølge BBC.

Tallet på antallet døde og skadde er dermed kraftig oppjustert fra 168 døde og 745 skadde. Myndighetene opplyser at de frykter dødstallene vil fortsette å stige.

- Det er forventet at tallet vil stige, fordi vi har fortsatt ikke klart å hente ut alle ofrene. I tillegg har ikke alle sykehusene meldt inn tall på ofre, sier talsmann for indonesias nasjonale katastrofehådnteringsbyrå, Sutopo Purwo Nugroho, ifølge BBC.

Indonesiske myndigheter sier tsunamien muligens skyldes undervannsskred etter et utbrudd i vulkanen Krakatau.

- Vi sammenstiller meldinger om at en tsunami har truffet Sundastredet, spesielt ved Serand, Pandeglang og Sør-Lampung, sier byråets talsmann Sutopo Purwo Nugroho til Metro TV søndag morgen. Flere hundre hjem er ødelagt, ifølge talsmannen.

- Hold dere unna

Indonesiske myndigheter ber folk om å holde seg unna kysten, i frykt for at det kan komme flere tsunamier, melder BBC.

- Vi venter på oppdateringer om vulkanen. Hvis aktiviten blir verre, så må vi være forberedt, sier Rahmat Triyono, sjefen for Indonesias meteorologi-, geofysikk- og klimabyrå (BMKG), ifølge kanalen.

- Denne tsunamien er anderledes fra tsunamier som er forårsaket av et jordskjelv. Tsunamier som kommer etter et jordskjelv har aldri produsert flere påfølgende tsunamier. Men dette er annerledes. Et utbrudd kan startes av små skjelv, som så kan bli større, sier Triyono videre.

KATASTROFE: 168 personer er bekreftet omkommet og 745 er registrert skadd etter at en tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag. Bilder fra området viser omfattende ødeleggelser. Foto: AP / NTB Scanpix
KATASTROFE: 168 personer er bekreftet omkommet og 745 er registrert skadd etter at en tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag. Bilder fra området viser omfattende ødeleggelser. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Dødstallet vil øke

De hardest rammede områdene er Pandeglang-regionen i Java, som omfatter nasjonalparken Ujung Kulon og populære turiststrender. I byen Bandar Lampung sør i Sumatra måtte hundrevis av beboere søke tilflukt i guvernørens kontor.

Nødhjelp og tunge redningsutstyr fraktes nå til disse områdene, sier talsmann Sutopo Purwo Nugroho i de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene.

- Dødstallet vil sannsynligvis øke, sier han.

I september omkom 832 i Indonesia etter jordskjelv og tsunami i byen Palu.

Indonesias president Joko Widodo sier i en uttalelse at han har beordret landets nødetater til å søke etter ofre og ta vare på de skadde etter den dødlige tsunamien.

I en Twitter-melding uttrykte han sin «dypeste medfølelse og kondolanser» til ofrenes familier.

Legendarisk vulkan

Anak Krakatoa oppsto som en øy ut av sjøen for 90 år siden ved siden av den legendariske vulkanen Krakatoa, og har vært urolig siden det. I de siste ti årene har den vært under konstant overvåking.

Krakatoa hadde et av de kraftigste utbruddene noensinne i historien i 1883,da en askesky ble kastet 20 kilometer opp i været og eksplosjonene kunne høres helt til Australia og Mauritius, 4.500 kilometer unna. 36.000 mennesker mistet livet i det som er en av verdens verste naturkatastrofer.

Hele området ble lagt i mørke i to dager på grunn av den massive askeskyen, og støvet førte til spektakulære soloppganger og solnedganger over hele verden et helt år etterpå.