<strong>REDDET:</strong> En mann blir reddet ut av riunene etter jordkjelvet i Mexico. Foto: AP Photo/Pablo Ramos
REDDET: En mann blir reddet ut av riunene etter jordkjelvet i Mexico. Foto: AP Photo/Pablo Ramos Vis mer

Jordskjelv i Mexico:

Minst 226 døde etter jordskjelvet i Mexico

Redningsarbeidere jobber på spreng for å finne og hente ut mennesker som er fanget i sammenraste bygninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du i Mexico? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 04 eller 2400@db.no.

(Dagbladet): Myndighetene opplyser at minst 226 personer har mistet livet i forbindelse med jordskjelvet i Mexico. Dødstallene antas å stige, og minst 21 barn er blant de døde.

Redningsarbeiderne kjemper nå med klokka, i håp om å finne overlevende i ruinene.

Flere barna ble funnet i ruinene etter at skolen Enrique Rebsamen kollapset i Mexico by. En lærer er bekreftet omkommet.

Elleve personer som oppholdt seg på skolen skal ha blitt reddet, ifølge The Guardian.

38 barn fortsatt er savnet, melder utdanningsdepartementet.

De totale dødstallene fordeler seg mellom forskjellige delstater i landet. I delstaten Morelos er minst 55 mennesker omkommet og i Mexico by er minst 36 mennesker døde.

<strong>KOLLAPSET:</strong> Redningsarbeidere står ved skolen Enrique Rebsamen i Mexico by som har kollapset. 21 barn er blant de omkomne, og fortsatt er 28 savnet. Foto: AP / NTB Scanpix
KOLLAPSET: Redningsarbeidere står ved skolen Enrique Rebsamen i Mexico by som har kollapset. 21 barn er blant de omkomne, og fortsatt er 28 savnet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Jordskjelvet, som hadde 7,1 på Richters skala, er det dødeligste på 32 år. Og det var akkurat for 32 år, den 19. september, at over 10 000 personer døde i jordskjelv i Mexico.

Bygninger rørte på seg

Myndighetene i Mexico har erklært katastrofetilstand i Mexico by for å frigjøre midler til nødhjelp.

President Enrique Pena Nieto har beordret alle sykehus til å holde dørene åpne for å behandle skadde. Så langt er det meldt om minst 70 skadde i hovedstaden.

Innbyggerne i hovedstaden forteller at bygninger svaiet kraftig og tusenvis av mennesker flyktet fra kontorbygningene langs byens hovedgate Reforma.

Flere skal ha stupt under skrivepulter for å søke dekning.

Det har også kommet inn rapporter om at flere bygninger har helt eller delvis kollapset, og flere steder er det store skader på bygningsfasadene og sprekker i bygningene.

Ordføreren i Mexico by sier ifølge nyhetsbyrået AP at de har fått inn meldinger om mennesker som er innesperret i sammenraste bygninger.

JORDSKJELV: Jordskjelvets episenter var i delstaten Puebla, 123 km sør for Mexico by, men også hovedstaden skal ha merket kraftige skjelvinger. Video: KeitaroTime/Twitter Vis mer

Redningsarbeidere jobber på spreng for å finne og hente ut mennesker fra ruinene.

- Veldig redde

Norske Ane Rosnes (33) bor og jobber i Mexico by og var inne i leiligheten sin da det begynte å riste.

- Jeg kjente at det begynte å bevege seg fram og tilbake, og da fikk jeg løpt ut så fort jeg kunne, sier Rosnes.

<strong>REDDES:</strong> Redningsmannskaper jobber på spreng med å redde mennesker ut av ruinene. Foto: AP Photo / Rebecca Blackwell / NTB scanpix
REDDES: Redningsmannskaper jobber på spreng med å redde mennesker ut av ruinene. Foto: AP Photo / Rebecca Blackwell / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var her nede også under jordskjelvet for et par uker siden, men dette føltes mye verre. Det er veldig mange bygg som har rast sammen. I blokka foran der jeg bor er alle vinduene knust og det har ramlet ned masse murstein.

- Hvordan reagerer folk på skjelvet?

- De er veldig redde.

Rosnes beskriver jordskjelvopplevelsen som «vemmelig».

- Jeg har opplevd noen jordskjelv i Mexico, men det var mye verre nå. Jeg så at det begynte å ramle ned steiner, og det har ikke ramlet fra hyller før sånn som det gjorde nå. Jeg er spent på å høre hvordan det har gått i andre deler av byen, sier Rosnes.

<strong>SØK:</strong> Redningsmannskaper søker gjennom sammenraste bygninger på jakt etter folk som er innesperret i ruinene. Foto: AFP PHOTO / Alfredo Estrella / NTB scanpix
SØK: Redningsmannskaper søker gjennom sammenraste bygninger på jakt etter folk som er innesperret i ruinene. Foto: AFP PHOTO / Alfredo Estrella / NTB scanpix Vis mer

«Vi har fått inn rapporter om materiell skade. Så langt har vet vi ikke om at noen har omkommet», tvitret innenriksministeren i Puebla, Diodoro Carrasco.

«Jeg har snakket med det nasjonale beredskapssenteret for å vurdere situasjonen og koordinere innsatsen. PlanMX har blitt iverksatt», tvitrer Mexicos president Enrique Peña Nieto.

PlanMX er en kriseberedskapsplan.

32 år siden voldsomt jordskjelv

Dagens jordskjelv kommer på dagen 32 år etter det voldsomme skjelvet som rammet Mexico by 19. september 1985.

Over 10 000 mennesker ble drept, 30 000 ble såret og 100 000 ble hjemløse.

Det er bare snaue to uker siden sist Mexico ble rammet av et jordskjelv. Skjelvet ble mål til 8,1. Minst 90 mennesker mistet livet i jordskjelvet.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer