Minst 23 i live da «Kursk» sank

«Ingen av oss greier å komme til overflaten», står det i et brev som er funnet i lomma til en død mann som ble hentet opp fra «Kursk» i går. Minst 23 mennesker var i live etter eksplosjonen som senket u-båten. Les deler av brevet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oppsiktsvekkende opplysningene kommer fra nyhetsbyrået ITAR-Tass. Brevet er første bevis på at noen av mannskapet overlevde eksplosjonen som drepte mesteparten av mannskapet på 118 i Barentshavet 12. august.

«Klokka er 13.15. Alt mannskapet fra den 6., 7. og 8. seksjonene har dratt over i den 9. seksjonen. Det er 23 mennesker her. Vi har tatt denne avgjørelsen på grunn av ulykken. Ingen av oss greier å komme til overflaten.», står det i brevet, som er undertegnet kapteinløytnant Dimitry Kolesnikov.

Det står også i brevet at to eller tre mennesker vurderte å evakuere u-båten gjennom en nødluke i 9. seksjon.

Brevet avsluttes med: «Jeg skriver i blinde», i tillegg til tallene «13» og «5».

Hva tallene betyr, er fremdeles uklart. Det skal ikke stå noe i brevet om årsaken til ulykken.

Brevet ble lest opp av sjefen for den russiske marine, admiral Vladimir Kuroyedov.

Det gir ingen signaler om hvor lenge de var i live. Mange eksperter har ment at mannskapet kunne holde seg i live i flere dager etter eksplosjonen. Det ble også registret dunkelyder fra u-båten de første dagene av redningsaksjonen. Men disse lydene kan skyldes ødelagt utstyr inne i u-båten.

Sjefen for den russiske nordflåten, viseadmiral Mikhail Motsak, fortalte på russisk TV at brevet er privat, og skal overlates de pårørende. Men Motsak understreket at brevet inneholdt viktig informasjon om ulykken.