Minst 24 drept av bilbomber i Bagdad i dag

Bomber har drept minst 85 mennesker i Irak bare siden søndag.

TERROR: En ny terrorbølge har rammet Irak. På dette bildet fra i dag begraves et av ofrene for bilbomben som drepte minst 12 personer i byen Kirkuk i det nordlige Irak for to dager siden. Terroraksjonen skjedde ved begynnelsen av den muslimske høytiden Eid al-Adha. Foto: AFP/MARWAN IBRAHIM
TERROR: En ny terrorbølge har rammet Irak. På dette bildet fra i dag begraves et av ofrene for bilbomben som drepte minst 12 personer i byen Kirkuk i det nordlige Irak for to dager siden. Terroraksjonen skjedde ved begynnelsen av den muslimske høytiden Eid al-Adha. Foto: AFP/MARWAN IBRAHIMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB melder at i alt sju bilbomber både sentralt og i utkanten av Bagdad, i dag skal ha kostet minst 24 mennesker livet.

Tidligere i dag sprengte en selvmordsbomber en lastebil i nord i Irak og drepte ifølge NTB minst 15 mennesker, hvorav 7 barn. Dette skjedde nær byen Mosul, ifølge nyhetsbyrået Associated Press i en landsby befolket av Shabak-minoriteten av etniske tyrkere.

Øket spenning Bilbombe-eksplosjonene kommer bare to dager etter at en bilbombe drepte 12 personer på vei ut av en sunni-moské i Kirkuk, deriblant tre barn.

Søndag var også en blodig dag under den intensiverte terrorbølgen som herjer Irak. Da mistet 34 mennesker livet i en serie eksplosjoner over hele landet, de fleste bilbomber, ifølge New York Times.

Eksplosjonene har altså i løpet av få dager ført til mer enn 85 tapte menneskeliv, og såret enda mange flere.

Aksjonene ses i sammenheng med øket spenning mellom shia- og sunni-befolkningen, etter at sikkerhetsstyrker i april i år ble satt inn mot sunnier som demonstrerte mot den shia-ledete regjeringen.

- 500000 drepte Hvor mange som egentlig er drept i krigshandlinger i Irak det siste tiåret, ble denne uka gjenstand for skarp uenighet.

Nyhetsbyrået AFP melder at en universitetsstudie laget av forskere i USA, Canada og Bagdad anslår tallet på drepte til nesten en halv million siden den USA-ledete invasjonen for ti år siden.

Det er et betydelig høyere tall enn de nær 115000 døde som den britiske gruppen Iraq Body Count opererer med.

BLODIG SØNDAG: Slik så det ut etter at en bilbombe søndag eksploderte i Kut, 15 mil sør for Bagdad. Foto: REUTERS/Jaafer Abed
BLODIG SØNDAG: Slik så det ut etter at en bilbombe søndag eksploderte i Kut, 15 mil sør for Bagdad. Foto: REUTERS/Jaafer Abed Vis mer