Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 24 drept, og kvinner og barn angrepet, under ti grusomme minutter i Iran

Utenriksministeren anklager et «utenlandsk regime» for å stå bak, etter at fire væpnede menn angrep militærparade.

SKREKKSCENARIO: Skadde og livredde medlemmer av et militærkorps fotografert ikke lenge etter det grufulle angrepet mot en militærparade i Iran. Foto: Alireza Mohammadi / ISNA / AFP / NTB scanpix
SKREKKSCENARIO: Skadde og livredde medlemmer av et militærkorps fotografert ikke lenge etter det grufulle angrepet mot en militærparade i Iran. Foto: Alireza Mohammadi / ISNA / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 24 mennesker er drept og 53 skadd i et angrep mot en militærparade i byen Ahvaz, sørvest i Iran.

Angrepet startet rundt klokka 0730 norsk tid og varte i 10 minutter. Blant de drepte er flere medlemmer av Irans revolusjonsgarde og en journalist. En kvinne og et barn er blant de skadde. Tilstanden til flere av de skadde er kritisk, og dødstallet er ventet å stige.

Angriperne hadde militæruniformer på seg. De fire angriperne åpnet ild fra en park i nærheten av der paraden fant sted.

- Terroristene begynte å skyte fra langt hold. De skjøt både mot de militære styrkene og mot sivile som sto og så på paraden, sier brigadegeneral Abolfazi Shekarch, talsmann for det iranske forsvaret, til nyhetsbyrået MEHR.

Ifølge CNN er en angriper pågrepet, mens tre er skutt.

«Utenlandsk regime»

Iranske myndigheter har tordnet mot USA etter angrepene. Irans utenriksminister Javad Zarif gikk etter angrepene ut på Twitter og anklaget et utenlandsk regime for å stå bak. Zarif skriver:

- Terrorister som er rekruttert, trent, bevæpnet og betalt av et utenlandsk regime har angrepet Ahvaz. Iran holder regionale terrorsponsorer og deres amerikanske herrer ansvarlig for disse angrepene

Han nevnte ikke hvilket regime han mener står bak, men Iran har tidligere beskyldt rivalen Saudi-Arabia for å støtte separatistaktivitet blant Irans arabiske minoritet.

KAOS: Militærparaden fotografert like etter angrepet. Foto: Tasnim News Agency / Reuters / NTB scanpix
KAOS: Militærparaden fotografert like etter angrepet. Foto: Tasnim News Agency / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Iran-Irak-krigen

Opprørsgruppa Den nasjonale motstandsgruppa i Ahvaz - «Ahvaz National Resistance» - har tatt på seg ansvaret for angrepet. Det er en paraplyorganisasjon for flere små opprørsgrupper i området. Disse er proarabiske og svært kritiske til myndighetene. Arabiske separatister har tidligere angrepet oljeledninger i regionen.

Angrepet skjedde under en militærparade som ble holdt i Ahvaz i forbindelse med den årlige markeringen av dagen da Iran-Irak-krigen startet i 1980. Det arrangeres militærparader i en rekke byer i Iran lørdag.

Ahvaz er hovedstaden i den oljerike provinsen Khuzestan vest i Iran. Provinsen grenser til Irak og har en stor arabisk minoritet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!