Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 24 drept

Blodigste dag på lenge på Gazastripen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 24 mennesker mistet torsdag livet i en av de blodigste dagene i Gaza på mange måneder. Israel vurderer nå å gjenokkupere palestinske selvstyreområder, melder israelsk radio.

Minst 21 palestinere ble drept da israelske stridsvogner torsdag trengte seg langt inn i den største flyktningleiren Gaza, Jabalaya, for å rydde vei gjennom den tettbefolkede leiren med over 100.000 innbyggere.

Flere dusin militante palestinere hadde forskanset seg i de smale smugene i leiren, og slo tilbake mot soldatene med skuddsalver og håndgranater. Kraftige eksplosjoner kunne høres over hele leiren, og minst fem av de kjempende palestinerne skal ha blitt drept.

Men også en rekke sivile mistet livet, blant dem en ubevæpnet 17-åring og en 60 år gammel mann, opplyser sykehuskilder. Over 70 palestinere skal ha blitt skadd, mens en rekke hus ble revet av israelske bulldosere.

Drept på joggetur

Tidligere torsdag gikk to væpnede Hamas-medlemmer til angrep på en israelsk sjekkpost utenfor Jabalaya. En israelere ble drept og to såret, før angriperne ble skutt og drept.

Noen timere senere ble en israelsk kvinne skutt og drept mens hun var ute på joggetur langs en vei som binder to av de jødiske bosettingene nord på Gazastripen sammen. Soldater kom styrtende til åstedet, og drepte en av de palestinske geværmennene, opplyser militære kilder.

Ifølge israelsk radio skal også en tredje israeler ha blitt drept i angrepet.

Raid

Tirsdag satte israelske styrker i verk nye, omfattende raid på den nordlige Gazastripen i et forsøk på å sette en stopper for de palestinske angrepene med hjemmelagde raketter mot landsbyer på den israelske siden av grensen.

Men onsdag kveld ble to israelske barn på to og fire år drept i et slikt angrep i landsbyen Sderot, der folk hadde samlet seg i gatene for å feire den jødiske høytiden Sukkot.

Statsminister Ariel Sharon ga da ordre til soldatene om å bruke alle nødvendige midler for å stanse rakettangrepene. Torsdag innkalte Sharon også sine ministere og sikkerhetskabinettet til et hastemøte for å vurdere en utvidelse av offensiven i Gaza.

Ifølge israelsk radio vurderer hæren nå å gjenokkupere de palestinske selvstyreområdene i Gaza.

Den ytterste høyrefløyen i Israel, som er innbitt motstander av Sharons plan om å trekke Israel helt ut av Gaza, hevder at planen har bidratt til å styrke palestinere i troen på at Israel kan drives ut med makt.

Fordømmer

Selvstyremyndighetene i Palestina gikk torsdag ut og fordømte de israelske raidene samtidig som de ba det internasjonale samfunnet om å stanse blodbadet i Gaza.

- Israel utvider sine militære operasjoner i Gaza. Dette er en farlig indikator, sa en av president Arafats nærmeste rådgivere, Nabil Abu Rdainah.

Siden den palestinske intifadaen startet for fire år siden, er 3.358 palestinere og 953 israelere blitt drept, ifølge nyhetsbyrået AFP.

(NTB)

SORG:</B> En israelsk kvinne sørger etter at en kvinne ble skutt av palestinske aktivister mens hun jogget.
SKUTT:</B> Seksti år gamle Mohammed al-Hadal ble skutt av israelske skarpskyttere plassert på taket i flyktningeleiren Jabalia på Gazastripen.
DREPT: En død ungdom bæres bort. Sorgen er voldsom på begge sider i konflikten i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media