Minst 24 pilgrimer omkom i ruinene

Trolig ingen norske involvert i ny Mekka-katastrofe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 24  mennesker er funnet døde og 60 er skadd etter at det fem etasjer høye hotellet Al-Ghaza raste sammen i Mekka i dag, melder tv-kanalaen al-Jazera i kveld.

Hotellet ligger bare 50 meter fra Den store moskeen i muslimenes hellige by, som venter 2,5 millioner pilgrimer i helgen i forbindelse med pilgrimsvandringen haj. En million tilreisende var allerede kommet til byen da sentrumshotellet kollapset i formiddag.

-Det er ikke noe som tyder på at pilgrimene som har reist fra Norge, er blant de omkomne eller skadde, sier UDs pressetalskvinen Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no.

To organiserte grupper har reist fra Norge. Norwegian Muslim Society  har organisert tur for 101 reisende, og ingen i denne gruppen er berørt, har UD fått bekreftet av reiselederen.

Om lag 200

Det islamske forbund har også arrangert tur til Mekka og Saudi-Arabia i forbindelse med høytiden, og etter de første rapportene er det heller ikke noe som tyder på at noen i denne gruppen er berørt.

Om lag 200 reisende er med på de organiserte pilgrimsreisene fra Norge.

En talsmann for redningsmannskapene sier til nyhetsbryået AP at de fleste omkomne er fra Egypt, Tunisia og Emiratene.

MILLIONER ER SAMLET: Et av Mekkas hoteller raste sammen i dag. Foto: EPA/ SCANPIX
MILLIONER ER SAMLET: Et av Mekkas hoteller raste sammen i dag. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer

Fire dager fest

Den hellige byen samler muslimer fra hele verden i anledning den årlige pilegrimsvandringen haj, som når høydepunktet mandag med Eid al-Adha, en fire dager lang fest. Deltakerne til pilegrimsvandringen har ifølge nyhetsbyrået ellevedoblet seg i løpet av de siste femten åra. Det er ikke første gang den muslimske høytiden rammes av katastrofer. Den verste skjedde i 1990 da over 1400 pilegrimer ble trampet ihjem i en fullstappet gangtunnel som ledet til helligdommene i Mekka.

Djevel-markering tar liv

I 1994 mistet om lag 270 pilgrimer livet i trengsel for å rekke fram til et ritule der djevelen blir steinet. Det samme skjedde i fjor. 251 mennesker omkom på vei til den samme seremonien.

I 1998 omkom om lag 180 tilreisende da de falt utfor en bro - også de på vei til den årlige djevelsteiningen.

Etter katastrofen i 1990 har myndighetene i Saudi-Arabia brukt en millard dollar - nærmere sju milliarder kroner - på å bygge overnattingssteder og øke det medisiniske apparatet i forbindelse med storinnrykkene til Mekka - profeten Mohammed fødeby. 

i

KOLLAPSET Veggene til det fem etasjer store Al-Ghaza hotel raste rett ut i gata i Mekka i formiddag.