Minst 25 drept av bombe i Bagdad

Minst 25 mennesker ble drept da en selvmordsaksjonist utløste en kraftig bilbombe utenfor hovedkvarteret til den amerikanske okkupasjonsmakten i Bagdad morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste av de drepte var irakere, ifølge politisjefen I den irakiske hovedstaden.

Mange av dem var dagarbeidere og tilfeldig forbipasserende som befant seg i biler eller ute på gata. To av de drepte var ifølge amerikanske kilder ansatt i det amerikanske forsvarsdepartementet, men det var søndag formiddag uklart hvilken nasjonalitet de hadde.

En amerikansk oberst sa at bomben må ha inneholdt minst 500 kilo sprengstoff.

Rundt 130 mennesker ble såret i den svært kraftige eksplosjonen, opplyste sykehusene i Bagdad. To amerikanske soldater var blant de sårede.

Eksplosjonen inntraff dagen etter at tre amerikanske soldater og to irakiske politimenn ble drept i et angrep mot et amerikansk panserkjøretøy ved al-Taji, 30 kilometer nord for Bagdad.

Sto i kø

En politimann som var vitne til søndagens eksplosjon, sa at det var en bil som sto i kø utenfor hovedkvarteret som gikk i lufta. Mange andre kjøretøyer ble ødelagt i eksplosjonen, som skjedde ved et trafikkert veikryss, sier øyenvitner til NTB.

Andre øyenvitner forteller at det befant seg en tankbil på stedet, noe som kan ha forsterket ødeleggelsene.

Amerikanske styrker stengte raskt alle veier som leder til det amerikanske hovedkvarteret, som ligger i et av Saddam Husseins tidligere hovedpalasser på vestsiden av Tigris.

Brant inne

Flere av dem som ble hardt skadd ble fraktet til Yarmuk-sykehuset I Bagdad. Et øyenvitne sier til BBC at de amerikanske styrkene først hindret ambulansene I å a nå fram til stedet.

En av de sårede, irakiske Ali Khallaf (45), var på vei til arbeidsplassen sin I bygningsdepartementet, som ligger I nærheten av det amerikanske hovedkvarteret, da eksplosjonen inntraff.

- Jeg var kun 25 meter unna eksplosjonen og ble slynget flere meter opp I lufta av trykket, forteller han. Khallaf har blodflekker og sår over hele kroppen etter å ha blitt truffet av splinter.

Slektninger står ved siden av de sårede, flere av dem med hodeskader, I det nedslitte sykehusrommet.

- Jeg så folk som brant inne i biler, sier Khallaf til NTB.

Han mener angrepet tydelig var rettet mot dem som jobber for amerikanerne.

Godt bevoktet

Eksplosjonen skjedde klokka 8 lokal tid (klokka 6 norsk tid) utenfor porten som kalles «Morderporten». Porten er en kontrollpost på vei inn til et svært godt bevoktet område. Hundrevis av irakere står hver morgen og venter på å komme inn i området, der de arbeider eller skal levere varer.

Området er flere ganger tidligere blitt angrepet med raketter og granater, etter at amerikanerne inntok hovedstaden.

Søndagens angrep er det mest alvorlige i den irakiske hovedstaden etter at en bombe eksploderte i en restaurant 1. nyttårsdag og drepte åtte mennesker. Restaurant «Nabil» ligger der fremdeles, I ruiner.

Tomme løfter

Den irakiske helseministeren besøkte et av sykehusene for å hilse på noen av de sårede etter søndagens bombe.

Han spurte sykehusledelsen om det er noe de trenger, men etterlot ikke særlig håp hos personalet.

- Vi har, blant mange andre ting, mangel på blod og utstyr til blodoverføringer. De lover alltid, men vi ser ingen resultater av løftene, sier dr. Ayyoub Samarrai til NTB etter at helseministeren er gått.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer