Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 25 drept i togulykke i Russland - frykter terrorangrep

Fire vogner har gått av sporet mellom Moskva og St. Petersburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et tog har sporet av mellom Moskva og St. Petersburg. Ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti har fire vogner gått av sporet.

Russia Today meldte tidligere i kveld at minst ti personer døde og 130 skadet etter ulykken - ifølge AP er i 2330-tida antallet omkomne økt til 22, mens antallet skadde er nedjustert til 55. I 03-tida melder AP minst 25 personer omkom i ulykken. Ytterligere 87 ble skadet.

Antall døde kan fremdeles øke fordi fem eller seks personer trolig er fanget under ei vogn, ifølge myndighetene.

Frykter terror
Avisa meldte tidligere at politiet etterforsket en terrorhandling - men fjernet så informasjonen fra sine nettsider. Jernbaneverket i Russland, RZD (Russian Railways), bekrefter ifølge RIA Novosti fredag kveld at de frykter at et terrorangrep kan være utsatt for et terrorangrep.

- Vi prøver å få kartlagt årsaken til ulykken, og en av teoriene er at toget kan ha blitt utsatt for et bombeangrep, opplyser RZD.

- Foreløpig jobber vi utfra at det skjedde en eksplosjon under den niende vogna, sier en uidentifisert politikilde til nyhetsbyrået RIA Novosti i 04-tida natt til lørdag.

De opplyser videre at toget kan ha blitt rammet av et strømbrudd.

I 2007 ble mellom 30 og 60 personer skadd da et Nevskij Express-tog sporet av etter en eksplosjon. En gruppe er siktet for dette angrepet og står nå får retten i Novgorod. De siktede skal ha forbindelser til den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov.

Høy fart
En politikilde sier til Ria Novosti at lokføreren har forsøkt å bruken nødbremsen før ulykken, og at toget mistet strømmen før tragedien.

Toget var på vei fra Moskva til St. Petersburg, og ulykken skjedde ved Bologoye, på grensa mellom fylkene Tver og Novgorod. Ifølge CNN er toget Russlands raskeste. Toget er godt brukt av både turister og forretningsfolk, og hadde ifølge myndighetene 663 passasjerer og 20 ansatte.

Ingen nordmenn
Store redningsmannskaper og representanter for togselskapet er på vei til stedet. Norske myndigheter er orientert om togulykken i Russland.

- Det er ingenting som tyder på at det var nordmenn på dette toget, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Itar-Tass melder i 23-tida at et krater ved skinnene etterforskes, med tanke på en mulig bombeeksplosjon.

- Det kan være bare ei grop noen har gravd ut. Eller så er det et krater etter en sprengladning, sier en politikilde.

Presidenten varslet
Mer enn 20 ambulanser er på stedet og to ambulansefly er sendt fra Moskva til en militærflyplass nært ulykkesstedet.

De som ikke ble skadd i ulykken, ble sendt i biler, busser og et annet tog til St. Petersburg.

For å holde jernbanekontakten mellom de to millionbyene i gang, vil tog bruke en nærliggende jernbanelinje. Til tross for det vil folk med bil i St. Petersburg få tilbud om å kjøre folk fra byen til Moskva for 1500 rubler (omtrent 300 kroner), ifølge RIA Novosti. Det er en avstand på rundt 650 kilometer.

President Dmitry Medvedev ble raskt informert om situasjonen, som beordret at alle ledige nødenheter skal brukes for å hjelpe de skadde. Medvedev har bedt sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov ta alle de skritt som er nødvendige for å komme til bunns i saken.

Det hvite hus uttrykte fredag sin sympati med Russland etter ulykken.
— USA reagerte med bedrøvelse på nyheten om denne ulykken som kostet mange mennesker livet. Våre tanker går til dem som har mistet sine kjære. Vi håper de som er skadd kommer seg raskt, sier talsmann Robert Gibbs.

Dagbladet kommer med mer..

87 SKADDE: En skadd mann ankommet Moskovsky togstasjon i St. Petersburg etter ulykken. Foto:  REUTERS/Alexander Demianchuk/Scanpix
87 SKADDE: En skadd mann ankommet Moskovsky togstasjon i St. Petersburg etter ulykken. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media