Minst 25 mindreårige asylsøkere har mistet livet i norske mottak siden 2006

UDI mangler statistikk som forklarer hvorfor.

MISTET LIVET: I 2012 rapporterte flere medier om at en tre år gammel gutt fra Sudan døde etter å ha fått en komfyr over seg ved Rondeslottet asylmottak i Otta kommune. Foto: NTB Scanpix.
MISTET LIVET: I 2012 rapporterte flere medier om at en tre år gammel gutt fra Sudan døde etter å ha fått en komfyr over seg ved Rondeslottet asylmottak i Otta kommune. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Klassekampen ble fire av de nevnte asylsøkerne under 18 år drept, mens minst seks druknet. En del av sakene er kjente, men Utlendingsdirektoratet har ikke ført statistikk over dødsårsakene.

«Hvis en asylsøker dør, blir dødsfallet, men ikke årsaken, registrert i UDIs saksbehandlingssystem. Alle som dør i Norge, uansett om det er nordmenn, turister eller asylsøkere, skal registreres i dødsårsaksregisteret», skriver presserådgiver John Olav Kroken i UDI i en epost til Klassekampen.

Men heller ikke dødsårsaksregisteret har sikker informasjon som kan slå fast om en død person har bodd på asylmottak. Fram til 2012 inneholdt registeret ikke data for personer som ikke er permanent bosatt i Norge.

Det betyr at norske myndigheter ikke vet hvordan eller hvorfor barn på asylmottak dør. Klassekampen har gjort en gjennomgang som viser årsaken til 16 av de 25 dødsfallene siden 2006: Fire er blitt drept, seks har druknet, én har dødd i en ulykke, fem har dødd av ulike former for sykdom.

«UDI tar selvfølgelig unaturlige dødsfall alvorlig og jobber mye med forebygging. Alle dødsfall i mottak blir fulgt opp av helsevesenet, og eventuelt politiet. Heldigvis er det få dødsfall, og det kan være mange og sammensatte årsaker til dem», skriver Kroken i eposten.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram