Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 250 arrestert i gatekamper i Paris

Opprørspolitiet bruker tåregass og vannkanoner, kaos i den franske hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 240 personer skal i kveld ha blitt arrestert i opptøyene i Paris, opplyser nyhetsbyrået AP. Enkelte medier melder om så mange som 400 arrestasjoner.

Opprørspolitiet, kjent for å være hardhendte, har fått ordre om å arrestere så mange som mulig av bråkmakerne, og om å beskytte fredelige demonstranter.

Også denne gang er det ved Place de la Republique i Paris at sinte ungdommer og voldelige gjenger igjen tatt i bruk voldelige virkemidler der.

Fredelig massemønstring

Mellom én og tre millioner studenter og sympatiserende arbeidere marsjerte tidliger ei dag i gatene i blant andre Bordeauz, Marseille, Grenoble og Lyon, og holdt lenge protestene på et fredelig nivå.

- Vi er her for våre barn. Vi er svært bekymret over hva som vil skje med dem. Sønnen min er 23 år, og har ingen jobb. Det er normal i Frankrike, sier flyvert Philippe Decruelle ifølge nyhetsbyrået AP

Samtidig som titusenvis av demonstranter veltet ut i de franske gatene mot reformen som vil gjøre det enklere å sparke unge ansatte, startet Frankrikes største streik på 80 år.

Vil ha sikre jobber

AVSLUTTET MED VOLD: Ungdommene som slåss med politiet i Paris i kveld betegnes som bråkmakere som utgjør en svært liten andel av demonstrantene. Mellom 200 og 400 av dem skal nå være arrestert. Foto: SCANPIX/AFP
AVSLUTTET MED VOLD: Ungdommene som slåss med politiet i Paris i kveld betegnes som bråkmakere som utgjør en svært liten andel av demonstrantene. Mellom 200 og 400 av dem skal nå være arrestert. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Bakgrunnen for streiken er et kontroversiellt forslag fra regjeringen og statsminister Dominique de Villepin. Den foreslåtte loven gjør det enklere å si opp arbeidstakere under 26 år, og å ha ungdom ansatt i en prøveperiode på inntil to år.

Regjeringen mener loven vil hjelpe til med å redusere arbeidsledigheten blant unge. Men motstanderne mener loven gjør arbeidsforholdene til ungdom uholdbare. Mer enn 20 prosent av ungdom mellom 18 og 25 er arbeidsledige i Frankrike, dobbelt så høyt som i befolkningen som helhet.

Fagforeningene nekter å forhandle før de Villepin trekker tilbake forslaget. Statsministeren selv sier han «nekter å la seg diktere av gatene».

Kanselleringer overalt
1 million arbeidere streiker nå  Frankrike, i det som er den største arbeidskonflikten siden generalstreik i 1926. De største fagforeningene i landet har tatt medlemmene sine ut i streik på grunn av bitter strid om pensjonsrettighetene.

Skoler, biblioteker og idrettshaller blir stengt og begravelser kan risikere å bli utsatt. Men det er kollektivtransporten som blir hardest rammet. Tog, busser og båter er innstilt i store deler av landet, og flyselskapene har kansellert flere avganger.

SNCF (Frankrikes NSB) melder at bare to av tre høyhastighetstog går i dag. Rundt 40 prosent av regiontogene og bare rundt halvparten av de lokale rutene går som normalt.

Metroen i Paris har også veldig redusert kapasitet i dag.

Minst 250 arrestert i gatekamper i Paris
<B>PRESSER STATSMINISTER:</B> Ingenting tyder så langt på at protestene mot Dominique de Villepin vil avta i styrke. Dette bildet er fra tidligere i dag, mens demonstrasjonene forløp fredelig.
<B>KAOS:</B> Det er foreløpig ikke meldt om alvorlige personskader i opptøyene i Paris.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling