OVERLEVDE:  Noen av de 23 overlevende etter skipskatastrofen utenfor Tripoli, Libya. Minst 250 flyktninger druknet etter at to skip forliste. Foto: Scanpix/AP Photo
OVERLEVDE: Noen av de 23 overlevende etter skipskatastrofen utenfor Tripoli, Libya. Minst 250 flyktninger druknet etter at to skip forliste. Foto: Scanpix/AP PhotoVis mer

Minst 250 flyktninger druknet i Middelhavet

To skip med til sammen 600 om bord har forlist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere hundre flyktninger fryktes druknet etter at to skip har kullseilt utenfor kysten av Libya, melder Reuters.

Tidligere i dag tidlig meldte Den internasjonale organisasjonen for migrasjon at minst 300 har druknet, skriver nyhetsbyrået AP. Tallet ble imidlertid nedjustert til 250 i ettermiddag.

Talsmann Jean-Philippe Chauzy sier at organisasjonen har fått opplysningene via diplomatiske kilder, og at forlisene skyldes dårlige værforhold med sterk vind.

SANK:  En båt fra kystvakten gransker vrakdeler fra et av de forliste skipene. Foto: Scanpix/EPA/FRANCO LANNINO
SANK: En båt fra kystvakten gransker vrakdeler fra et av de forliste skipene. Foto: Scanpix/EPA/FRANCO LANNINO Vis mer

De to fiskefartøyene skal ha hatt til sammen 600 personer om bord. I natt var 21 omkomne og 23 overlevende funnet - men de øvrige er foreløpig savnet.

Skulle til Italia
I tillegg til de to forliste skipene skal ytterligere to båter ha blitt sett i drift utenfor den libyske kysten - men det foreligger ikke opplysninger om fartøyenes tilstand eller antallet flyktninger om bord.

REDDET: En italiensk kystvaktbåt ankommer havn med noen av de overlevende. Foto: Scanpix/AP Photo
REDDET: En italiensk kystvaktbåt ankommer havn med noen av de overlevende. Foto: Scanpix/AP Photo Vis mer

De skrøpelige farkostene var trolig på vei til Sør-Italia, som så mange andre flyktningskip:

Flere hundre tusen flyktninger fra ulike deler av Afrika bor i Libya, hvor de gjennom strøjobber sparer opp nok penger til å kjøpe seg en plass om bord på de livsfarlige overfartene. Hvert år klarer titusenvis å ta seg over Middelhavet til Italia, der de håper å skape seg en ny tilværelse.

Egypt rammet
Mange av disse er egyptere, som er rammet av den høye arbeidsløsheten blant ungdom i landet; ti egyptere skal være blant de døde, ifølge det egyptiske nyhetsbyrået Mena.

Ifølge en egyptisk tjenestemann skal det ene skipet ha sunket fordi det hadde et hull i skroget, skriver BBC News.

Libya og Italia har for øvrig nylig undertegnet en traktat der de enes om å trappe opp kontrollen langs kysten, for å dempe flyktningstrømmen.

REDDET: Overlevende ankommer havn. Foto: Scanpix/AP
REDDET: Overlevende ankommer havn. Foto: Scanpix/AP Vis mer

En libysk tjenestemann opplyser til Reuters at redningsaksjonen fortsetter.

Kart: GOOGLE MAPS
Kart: GOOGLE MAPS Vis mer