Vulkanutbrudd på Hawaii:

Minst 26 hjem ødelagt av vulkanutbrudd

Strømbrudd, evakueringer og livsfarlig gass.

UTBRUDD: Etter flere dager med jordskjelv på Hawaii, har vulkanen Kilauea-vulkanen utbrudd. Flere tusen er evakuert fra det bebyggede området. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Asfalten sprekker, skogen brenner og innbyggere blir tvunget til å forlate hjemmene sine. Jordskjelv og vulkanutbrudd har ført til helt ville tilstander på Hawaii - og det forverret seg natt til mandag.

Antallet nedbrente hjem har steget fra fem til minst 26 på bare ett døgn. Nyhetsbyrået AP melder også om at geologer på stedet har observert lava som har sprutet 61 meter over bakken.

- Det nummeret kan bli høyere. Hele situasjonen er hjerteskjærende, sier talskvinne for Hawaii, Janet Snyder.

Så langt har lavaen spredd seg utover 36 000 kvadratmeter, og myndighetene vil ikke anslå når spredningen kan ta slutt, skriver NTB.

Det lokale Røde Kors opplyser om at de huset 240 mennesker og 90 kjæledyr natt til søndag. Myndighetene la noe få personer få lov til å reise tilbake til det rammede området søndag, for å hente ut uerstattelige gjenstander fra hjemmene sine.

Fredag kom meldingene om at Hawaii ble rammet av det kraftigste jordskjelvet på 43 år. Skjelvet hadde en styrke på 6,9 og kom bare en time etter et skjelv med styrke på 5,4.

De to skjelvene fant sted 18 og 16 kilometer fra vulkanrammede Leilani Estates, hvor glohet lava begynte å velte opp fra sprekker i bakken midt mellom vanlige bolighus torsdag. Skjelvene har ført til nye utbrudd.

Nye åpninger

Natt til mandag opplyste nemlig Det amerikanske jordskjelvsenteret (USGS) at det har dannet seg totalt ti utbruddsåpninger, hvorav fire av dem fortsatt er aktive, i forbindelse med utbruddene fra Kilauea-vulkanen.

1 700 innbyggere ble torsdag pålagt å evakuere fra hjemmene sine på øya. I tillegg har 10 000 innbyggere blitt oppfordret til å gjøre det samme.

Torsdag ble Neil Valentine og familien hans nødt til å forlate hjemmet sitt da vulkanutbruddene startet. I etterkant har han sett videoer på nettet av at lava spruter opp av bakken like ved hjemmet deres.

- Det er hjerteskjærende, sier han og følger opp:

- Jeg og kona mi har vært gift i 26 år. Vi hadde lett etter det huset i en evighet, det var rett og slett drømmehuset vårt. Det å vite at vi ikke har et hus lenger … Kona mi gråter fortsatt, sier han til CNN.

Bare starten

Dette er bare starten ifølge nyhetsbyrået AP. De har snakket med en geolog som kan fortelle at vulkanen sannsynligvis vil sprute ut mer lava de kommende dagene. Og ett av problemene er at observatørene ikke helt klarer å forutse hvor det vil skje.

Tesha Montoya er en av dem som har evakuert fra hjemmet sitt i Leilani Estates. Hun forteller at det føltes ut som bakken skulle eksplodere da jordskjelvet herjet.

- Det fikk meg til å begynne å løpe, men jeg rakk å få med meg marsvinene og kaninene mine, sier hun til AP.

Fram til det blir trygt å flytte hjem, skal hun bo på hytta med mannen og datteren sin.

Livsfarlige gasser

I tillegg til at tusenvis har evakuert hjemmene sine, mistet også omtrent 14 000 strømkunder strømmen sin i går. Strømbruddet skjedde rett etter gårsdagens jordskjelv, og rundt omkring halvparten har fått den tilbake nå.

Som om det ikke var nok med det, melder også eksperter at mengden gass som kommer ut sammen med lavaen potensielt kan være livstruende. Det lokale brannmannskapet har oppdaget høye nivåer av svoveldioksid (SO2).

Øya Hawaii rommer fem vulkaner, hvorav Kilauea-vulkanen er den mest aktive.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer