Minst 263 arrestert i København

En rolig demonstrasjon utviklet seg til gatekamper og opptøyer på Nørrebro i København i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dansk politi og ungdommer beskylder nå hverandre for at demonstrasjonen endte opp i kaos, skriver den danske avisa Jyllands-Posten. Minst 263 personer ble pågrepet i kaoset, hvor det blant annet ble kastet stein mot politiet, melder Dansk Radio.

Bål og brostein

Demonstrasjonen skal på forhånd ha blitt varslet i de danske mediene, men ikke offisielt ikke meldt til politiet. De visste likefullt hvor dagens demonstrasjon skulle gå. På Dronning Louises bro gikk så demonstrasjonen i stå, og trafikken ble stoppet. Da politiet forsøkte å få trafikken i gang igjen, begynte noen av demonstrantene å kaste stein og flasker mot politiet, melder dr.dk.

Ifølge Jyllands-Posten, skylder politi og demonstranter på hverandre. Adam (etternavn ukjent) mener at politiet har skylda. Han skal ha sagt at politiet sperret veien for demonstrantene. Deretter skapte de panikk ved å gå fram mot de rundt 800 ungdommene, som så tente et bål i Folkets Park. Deretter begynte de å kaste brostein.

- Politiet sier at vi kastet ting mot dem. Det er direkte løgn, og de har ingen bilder av det. Politiet pressest folk både forfra og bakfra. Så forsvarte folk seg, sier Adam til den danske avisa.

Københavns Politi har en annen oppfatning av hendelsesforløpet, ifølge operasjonsleder Bent Olsen. Han mener at gårsdagens fredelige demonstrasjoner (hvor 2000 mennesker deltok) skyldes at demonstrantene heller ville ha en fest lørdag kveld, enn å sitte i arresten, er hans beskjed.

Politiinspektør Michael Agerbeck fra Københavns Politi mener demonstrantene selv må ta skylda for opptøyene:

- Det var en del av de 800 demonstrantene som begynte å maskere seg, og da de samtidig begynte at kaste flasker, fyrverkeri, egg, epler og lignende mot våre folk i området, gikk vi inn og ba demonstrasjonens kontaktperson om å «få styr på troppene». Da de kom fram til Dronning Louises Bro og fortsatte med å bombardere oss med kasteskyts, ba vi demonstrasjonsopptoget om å snu, sier Agerbeck til ekstrabladet.dk.

KAOSET OVER: En mann sykler gjennom gaten, som er full av brostein og rask etter kampene mellom ungdom og politi i København i kveld. Foto: SCANPIX/AP
KAOSET OVER: En mann sykler gjennom gaten, som er full av brostein og rask etter kampene mellom ungdom og politi i København i kveld. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Demonstranterne snudde og gikk tilbake til Nørrebrogade, men spredte seg deretter ut i området på indre Nørrebro i den danske hovedstaden.

- Fra dette området begynte demonstrantene å bombardere oss med stein og brostein samtidig som det ble bygget barrikader som det ble satt fyr på. Vi gikk derfor inn med et stort oppbud af kampkledde politifolk, sier politiinspektøren til den danske avisa.

Minst 263 arrestert i København
<B>MASSEARRESTASJONER: Nærmere 300 ungdommer ble anholdt i København i kveld.