Minst 263 liv tapt i Jakarta

De siste dagers rasende opptøyer i Indonesias hovedstad Jakarta, og nattens påtente branner i flere kjøpesentre i byen, har kostet minst 263 mennesker livet, opplyser talsmenn for myndighetene og øyenvitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

Yoga-kjøpesenteret i Jakarta-forstaden Klender ble ifølge øyenvitner satt i brann natt til fredag, men først i dag lot det seg gjøre for redningsmannskaper å ta seg inn i bygningen.

Talsmenn for Mangunkusumo-sykehuset i nærheten av kjøpesenteret bekreftet å ha tatt imot 89 døde. En talsmann for Røde Kors opplyste at redningsmannskapene bare hadde gjennomsøkt to av Yoga-kjøpesenterets fem etasjer, og at tallet på døde trolig ville stige til 200.

Plyndrer

Enkelte av brannofrene ble identifisert som ansatte, mens flesteparten antas å ha vært i ferd med å plyndre senteret.

I Tanjung Priok nord i byen tok en rasende folkemengde seg først inn i et supermarked, som kort tid etter ble påtent. Minst 54 mennesker brant inne.

I industriområdet Tangerang omkom minst 20 personer da et annet kjøpesenter ble påtent, flere da de hoppet fra taket.

Elitestyrker

Minst 15 mennesker er drept tidligere i uka, under sammenstøt med tungt bevæpnet opprørspoliti, branner og plyndringstokter. Opptøyene brøt ut da politiet skjøt ned og drepte seks studenter ved Trisakti-universitetet.

Store militære styrker inntok fredag den indonesiske hovedstaden, i et forsøk på å hindre nye opptøyer.

IMF-skepsis

De blodige gatekampene mellom sikkerhetsstyrker og studenter, kaoset, plyndringen og herjingen, har styrket manges skepsis til IMFs 300 milliarder store hjelpepakke til det kriserammede Indonesia.

Opptøyene skyldes imidlertid ikke bare prisøkningene, men har også politiske årsaker. I mars ble general Suharto «gjenvalgt» for fem nye år, av en nasjonalforsamling der han selv har håndplukket flesteparten av representantene.

(NTB-Reuters-AFP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer