500 SKOGBRANNER: Frivillige bistår her brannvesenet i å slukke en av flere branner i Portugal mandag morgen. Søndag ble det registrert hele 500 skogbranner i Portugal. Perioder med svært høye temperaturer gjør at flammene spres raskt. Foto: NTB Scanpix
500 SKOGBRANNER: Frivillige bistår her brannvesenet i å slukke en av flere branner i Portugal mandag morgen. Søndag ble det registrert hele 500 skogbranner i Portugal. Perioder med svært høye temperaturer gjør at flammene spres raskt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Skogbranner i Portugal og Spania

Minst 27 omkommet etter hundrevis av skogbranner i Portugal

Brannmannskaper kjemper mot flammene i Spania og Portugal. Søndag skal det ha blitt registrert over 500 branner i Portugal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke skogbranner herjer for tida i Portugal og Spania. Til nå skal 27 personer ha omkommet i Portugal, og i Spania er minst tre omkommet, melder nyhetsbyrået AP.

51 mennesker skal være skadd og et ukjent antall er savnet etter brannene i Portugal. 15 av de skadde skal være alvorlig skadd. Det jobbes nå med å lokalisere dem som er savnet.

Dødsfallene skal ha skjedd i skogområder sentralt og i nordre deler av Portugal.

Brannene skal ha oppstått samtidig med det som beskrives som «eksepsjonelle» værforhold.

Nødetatene skal ha registrert mer enn 500 skogbranner søndag, det høyeste antallet registrert på en dag så langt i år, og det verste på mer enn 10 år.

Perioder med over 30 grader

En langvarig tørke i midten av oktober, perioder med mer en 30 grader, har gjort det enklere for skogbranner å blusse opp.

Situasjonen beskrives som kritisk, grunnet de høye temperaturene.

KJEMPER MOT FLAMMENE: Frivillige og brannmannskaper kjemper mot flammene nært et boligområde i utkanten av Obidos i Portugal, tidlig mandags morgen. Foto: AP / NTB Scanpix
KJEMPER MOT FLAMMENE: Frivillige og brannmannskaper kjemper mot flammene nært et boligområde i utkanten av Obidos i Portugal, tidlig mandags morgen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået er det meldt noe nedbør mandag ettermiddag, som trolig vil gi brannmannskapene noe pusterom.

Rajoy besøker hjemstedet

Regjeringssjef i Spania, Mariano Rajoy har sagt han nå vil reise til hjemstedet sitt, Glaicia - nordvest i landet - hvor brannene skal ha tatt livet av minst tre personer, og ført til evakuering av tusenvis. Det for å vise solidaritet til Spania, skriver han på Twitter.

Rajoy vil besøke sentre som koordinerer arbeidet med å slukke de mange brannene.

Portugal har blitt hardt rammet av skogbranner i år. I juni ble 64 personer drept som følge av en kraftig skogbrann.

Saken oppdateres