Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Burkina Faso

Minst 28 drept i angrep i Burkina Fasos hovedstad

Minst 28 personer meldes drept etter et angrep på Burkina Fasos militære hovedkvarter. Angrepet var også rettet mot den franske ambassaden.

ANGREP: Angrepene i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, har ført til sort røyk som stiger over byen. Vitner sier de så fem menn hoppe ut av en bil og åpnet ild mot forbipasserende. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Mens tre ulike sikkerhetskilder oppgir til nyhetsbyrået AFP at 28 personer ble drept i angrepet mot militærhovedkvarteret, melder andre medier om minst 15 drepte til sammen.

Ifølge landets informasjonsminister Remy Danjuino er sju soldater og åtte ytterliggående islamister drept, ifølge AP.

Han sier at fem av angriperne ble drept i nærheten av den franske ambassaden og tre i nærheten av forsvarsbygget. Trolig vil dødstallet for soldatene stige ettersom mange er alvorlig såret, opplyser han.

Angrepene startet fredag formiddag og var rettet mot flere bygg i hovedstaden Ouagadougou, blant annet den franske ambassaden. I samme område ligger flere andre ambassader og FN-kontorer.

Alle innbyggerne i byen fikk beskjed om å holde seg inne under angrepet.

- Skjøt tilfeldige

Ifølge øyenvitner hoppet fem væpnede menn ut av en bil og begynte å skyte mot folk på gata før de fortsatte mot den franske ambassaden, som ligger i sentrum av byen.

Bilen ble senere satt i brann, ifølge en AFP-reporter, som også melder om kraftige skuddvekslinger.

Ifølge den lokale radiostasjonen Omega ble det også avfyrt skudd ved statsministerens kontor.

Ved 14-tiden, et par timer etter at angrepet startet, opplyste en kilde i det franske utenriksdepartementet at situasjonen ved ambassaden var under kontroll.

Rundt klokka 12 kom de første meldingene om skyting i nærheten av den franske ambassaden, det franske kultursenteret og Burkina Fasos militære hovedkvarter.

Politiet i Burkina Faso opplyser at det kom skudd fra flere steder, inkludert i nærheten av Statsministerens kontor og FN-rundkjøringen, ifølge The Guardian.

Politisjefen i landet slo tidligere i dag alarm og sa at hovedstaden var under angrep, meldte nyhetsbyrået AP.

Politiet opplyste at enheter var på stedet og oppfordret folk til å holde seg unna området rundt det militære hovedkvarteret, hvor det var en eksplosjon i nærheten.

En AFP-reporter har hørt kraftige skuddvekslinger og sett en bil som står i brann. Ifølge øyenvitner ble bilen brukt av angriperne.

De sier også at fem væpnede menn skal ha hoppet ut av bilen før de begynte å skyte mot folk på gata. De skal deretter ha fortsatt mot den franske ambassaden, som ligger i sentrum av byen.

Politiet og militæret hadde fredag utplassert styrker i det aktuelle området.

ANGREP: Det foregår angrep i hovedstanden i Burkina Faso, Ouagadougou. Kart: Google Maps
ANGREP: Det foregår angrep i hovedstanden i Burkina Faso, Ouagadougou. Kart: Google Maps Vis mer

Politisk urolighet

- Foreløpig er det umulig å si hvilken type angrep dette er, eller hvem som står bak, sier Jesper Bjarnesen, seniorforsker ved Nordiska Afrikainstitutet.

Den politiske situasjonen i Burkina Faso har vært spent siden folkeopprøret i 2014/ 2015. Nettopp derfor mener Bjarnesen at det kan være flere mulige motiver bak angrepet.

I 2015 kom et mislykket kuppforsøk. Nå stilles de antatt ansvarlige for retten i Burkina Faso.

- Det var på mange måter en positiv utvikling. Den forrige presidenten satt i 27 år. Etter folkeopprøret gikk Burkina Faso mot en positiv utvikling, med demokratiske valg, sier Bjarnesen.

Det har likevel vært problemer under denne regimeovergangen, blant annet to store angrep de siste to årene.

Det første angrep påtok Al Qaida seg skylden for, så det var en tydelig kobling til ekstreme islamister, sier Bjarnesen.

Det andre angrepet, en skyting mot en restaurant i hovedstaden i fjor, er det mer uklart hvem som stod bak, sier Bjarnesen, men sier det kan ha hatt en kobling til ekstreme islamister.

Burkina Faso har tradisjonelt hatt mer utvandring enn innvandring. Det er hovedsakelig snakk om arbeidsutvandring til rikere land, forklarer Bjarnesen. Fremfor alt har utvandringen gått til Elfenbenkysten, hvor 3 millioner Burkinere bor. Også Ghana, som har vært relativt politisk stabilt de siste ti årene har vært et mål for emigrerende burkinere, forklarer Bjarnesen.

Meldinger om eksplosjon

En reporter fra det tyske nyhetsbyrået DPA meldte om skyting med automatgevær og den lokale radiostasjonen Omega melder at det også er avfyrt skudd ved Statsministerens kontor.

Andre øyenvitner har meldt om en eksplosjon i nærheten av hovedkvarteret til landets væpnede styrker og det franske kultursenteret, som ligger om lag 1 kilometer fra stedet der det første angrepet fant sted.

Bilder og videoer på sosiale medier viser en tykk røyk i området etter eksplosjonen.

Både USA og Frankrike har spesialstyrker i Burkina Faso, der ytterliggående islamister de siste årene har gjennomført en rekke angrep og aksjoner.

Flere tusen mennesker er blitt drept og titusener drevet på flukt som følge av uroen.

I august 2017 ble 19 mennesker drept i et terrorangrep mot en restaurant i Ouagadougou. Året før ble 30 drept i et liknende angrep i byen.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!