- Minst 28 drept i kraftig eksplosjon i Ankara

Minst 61 skadd. Myndighetene kaller det terror og skylder på kurdiske PKK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en kraftig eksplosjon i Tyrkias hovedstad Ankara, melder tyrkiske medier.

Ifølge nyhetskanalen Al-Arabiya skal eksplosjonen ha vært forårsaket av en bilbombe. Et stort antall mennesker skal være skadd etter eksplosjonen.

Minst 28 mennesker er drept og 61 mennesker såret, opplyser Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus på en pressekonferanse like før klokka 20.30 onsdag kveld.

Han sier at myndighetene ennå ikke har noe informasjon om hvem som står bak angrepet.

- Men det er liten tvil om at det var godt planlagt, sa Kurtulmus.

Militærmål I en uttalelse fra en talsperson ved forsvarets militærstab bekreftes det at bomba var rettet mot en buss som fraktet militærpersonell. Bussen ventet på grønt lys i et trafikkryss da det smalt, opplyser talspersonen, ifølge NTB.

Blant annet BBC melder at eksplosjonen skjedde i en militær kaserne. Også CNN Türk melder at eksplosjonen skjedde i nærheten av militærbygninger. Eksplosjonen skjedde i sentrum av byen og i nærheten av parlamentet i hovedstaden.

BRENNENDE BUSS: Ankaras guvernør Mehmet Kiliclar meldte at bilbombeangrepet var rettet mot et militærkjøretøy som fraktet militært personell. Bildene fra stedet viser en buss i kraftig brann.  Foto: Haluk Yavuzhan / Anadolu Agency / NTB scanpix
BRENNENDE BUSS: Ankaras guvernør Mehmet Kiliclar meldte at bilbombeangrepet var rettet mot et militærkjøretøy som fraktet militært personell. Bildene fra stedet viser en buss i kraftig brann. Foto: Haluk Yavuzhan / Anadolu Agency / NTB scanpix Vis mer

Det tyder på at det dreier seg om et bilbombeangrep rettet mot et militærkjøretøy som fraktet militært personell, melder CNN Turk, som siterer Ankaras guvernør Mehmet Kiliclar.

Skylder på PKK Det regjerende AK-partiets talsmann Omer Celik sier bombeangrepet er en terrorhandling. 

Statsminister Ahmet Davutoglu kunngjorde kort tid etter at han avlyser en planlagt reise til Brussel seinere onsdag kveld som følge av bombeangrepet. Også president Recep Tayyip Erdogans skal ha avlyst en planglagt reise til Aserbajdsjan.

Reuters og Sky News melder at tyrkisk etterretningstjeneste mener de første signalene tyder på at geriljagruppa PKK står bak angrepet.

- Terroren har rammet Ankara på forrædersk vis. Vi forbanner dette angrepet, skriver talsmann for det regjerende  AK-partiet Ömer Çelik på Twitter. 

De siste to månedene har titusener av mennesker blitt fordrevet som følge av den tyrkiske militæroffensiven mot PKK.

Ifølge militæret er 850 PKK-krigere drept siden desember, men opplysningene er ikke bekreftet, og PKK hevder at langt færre er drept.

Demokratipartiet, som regnes som prokurdisk, oppgir at 277 personer, de fleste sivile, er drept. Også hæren skal ha lidd tap, uvisst hvor stort.

PKK har kjempet mot den tyrkiske staten siden 1984. Målet er flere rettigheter til Tyrkias kurdiske minoritet, samt økt selvstyre i de kurdiskdominerte områdene sørøst i landet.

Stor brann Flere bilder på sosiale medier viser røyk som stiger fra stedet for eksplosjonen. TV-bildene fra CNN Türk viser et stort antall ambulanser og en brann på stedet for eksplosjonen.

DRAMATISK: Det brant kraftig etter bilbomben i sentrum av Ankara.
Foto: AFP / NTB scanpix
DRAMATISK: Det brant kraftig etter bilbomben i sentrum av Ankara. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Tyrkia har vært rammet av flere bombeangrep de siste månedene, seinest 12. januar da tolv tyske turister ble drept i Istanbul.

I en uttalelse sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at han fordømmer angrepene i Ankara. 

- Mine sterkeste kondolanser går til familiene til de drepte og til det tyrkiske folk. Slike forferdelige hendelser kan ikke rettferdiggjøres. Nato-allierte bør stå skulder til skulder i kampen mot terror, skriver Stoltenberg. 

Dagbladet oppdaterer saken

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram