Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 29 afrikanske jenter omskåret i Norge

Regjeringen ønsker å komme omskjæringa til livs. Barneministeren vil finne ut omfanget av det hun kaller lemlesting og tortur av unge jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringa ha oversikt over hvor mange norske jenter med afrikansk bakgrunn som blir tvangsomskåret når de tas med på ferie til Afrika.

Ifølge TV 2-programmet Rikets tilstand er minst 29 norske jenter tatt med ut av landet for å bli omskåret slik at de er jomfruer når de giftes bort. Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim er sjokkert.

- Dette handler ikke om kultur. Det handler om lemlesting og tortur. Jeg var ikke klar over at omfanget var så stort og omfattende. Det er ingen tvil om at vi ikke kan fraskrive oss ansvaret fra myndighetenes side, sier hun.

Det er forbudt med omskjæring av kvinner i Norge, og Bekkemellem Orheim sier hun vil ta håndhevingen av loven opp med justisminister Hanne Harlem

- Jeg kan love at regjeringen vil følge dette opp for dette er terror mot unge kvinner, sier barne- og familieministeren.

Kvinnelig omskjæring kan sette jentenes liv og helse i fare. Det foregår på ulike måter, men i mange tilfeller skjæres både skamlepper og klitoris bort før jentene sys sammen nedentil.

(NTB)

GAMMELT RITUALE: Her blir en jente omskåret i Egypt.