Minst 29 drept i storm i Nord-Europa

Blant dem en 2 år gammel britisk gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stormen Cyril, som nå herjer i Nord-Europa, skal være den verste på mange år. Særlig Tyskland og England har fått sin dose sterk vind og regn i dag, og hittil har minst 29 mennesker blitt drept i vær-relaterte ulykker, melder NTB.

Blant dem var en to år gammel gutt, som døde etter å ha blitt truffet av en murstein som løsnet fra en falleferdig vegg i London. Stormen har revet av deler av taket på Lord\'s Cricket Ground i London og utsatt avganger med Eurostar, toget som binder Storbritannia sammen med resten av Europa.

Kommer ikke til Norge

I Nederland ble seks personer skadet da en heisekran veltet over over en universitetsbygning. Flere tog- og flyavganger i Tyskland og England har blitt kansellert, og flere tyske skoler er stengt. På det meste har vindstyrken blitt målt til 191 kilometer i timen.

Men det er ingen fare for at stormen vil nå Norge, ifølge statsmeteorolog Håkon Mjelstad.

- Nei, den glir rett østover og plager ikke oss i det hele tatt. Og det skal vi være glade for. Det skal visst være den kraftigste stormen i Tyskland på 10 år, og det tror jeg så gjerne, sier Mjelstad.

Verst i Tyskland

Han sammenligner den med stormen Narve, som herjet i Finnmark sist vinter.

UVÆR: Det blåste kraftig i havnebyen Wimereux i Nord-Frankrike i dag. Foto: Scanpix / AFP
UVÆR: Det blåste kraftig i havnebyen Wimereux i Nord-Frankrike i dag. Foto: Scanpix / AFP Vis mer

- Denne dekker et større område, og det er forholdsvis store trykkforskjeller. Det er svært kraftig vind sør for lavtrykket, mens det er rolig nord for lavtrykket, hvor vi befinner oss, sier han.

Akkurat nå er det Tyskland som har det verst. Men ifølge Mjelstad vil særlig Polen, men også de andre østblokklandene, merke stormen i natt.

- I morgen er det meste over, men det vil nok blåse ganske bra da også, sier han.

All togtrafikk i Tyskland måtte innstilles torsdag kveld på grunn av den voldsomme stormen som feier inn over landet, melder NTB. Det er første gang hele det svært omfattende jernbanenettet er blitt innstilt, og beslutningen ble tatt som en sikkerhetsforanstaltning for å unngå at togene rammes av fallende trær eller blir stående mellom stasjoner.

Enkelte steder var vindstyrken oppe i 180 kilometer i timen

Så langt er det ti personer som er omkommet i Storbritannia under stormen. Sju er omkommet i Tyskland, og det har også vært dødsfall i Nederland, Tsjekkia, Belgia og Frankrike, ifølge AP.

Flere døde i trafikkulykker

Condolezza Rice var blant dem som fikk merke det kraftige været. Hun var i Berlin da det begynte å blåse opp, men avbrøt oppholdet for å fly til London for været ble for ille. Da hun landet på Heathrow var vindstyrken oppe i hele 130 kilometer i timen.

- Det er ikke ofte vinden blir så sterk så langt fra kysten. Jeg ville ikke likt å lande der, sier John Hammond, talsmann for det britiske meteorologiske institutttet, til AP.

Millenium-broen i London har blitt stengt etter at den begynte å svaie faretruende, og flere veier er stengt på grunn av ras fra bygninger. Tre lastebiler blåste over ende og stoppet trafikken på motorveien rundt London, den travleste veien i Europa. De fleste dødsfallene skyldes bilulykker.

KRANVELT: Den kraftige vinden fikk en heisekran til å gå over ende i Utrecht i Nederland i dag.
ORKAN: Brannmenn rydder opp etter at vinden blåste et tre over ende i Emden i Tyskland.
TRAFIKKAOS: Selv ikke trailer var for tung for den kraftige vinden i Nederland i dag.
STERK VIND: En kvinne strever med å holde seg på beina i Rotterdam i Nederland. Myndighetene rådet folk til å holde seg innendørs.