Minst 29 drept og 166 skadd etter eksplosjoner ved fotballstadion i Istanbul

69 personer er skadd og 15 drept. 

EKSPLOSJON: En video viser en av de to eksplosjonene i Istanbul lørdag kveld. Minst 13 personer skal være drept etter det som beskrives av myndighetene som terror. Video: DHA / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 29 er drept og 166 er skadd etter de to bombingene i Istanbul, opplyser Tyrkias innenriksminister, ifølge avisa Hurriyet Daily News.

Innenriksministeren melder at 27 av de 29 drepte er politifolk.

Eksplosjonene fant sted utenfor Besiktas' stadion Vodafone Arena, ikke langt fra Taksimplassen, lørdag kveld. Eksplosjonene skjedde kort tid etter en fotballkamp.

Tyrkias innenriksminister Süleyman Soylu sier den ene eksplosjonen fant sted utenfor stadion, og den andre - som antas å være utført av en selvmordsbomber - i Macka park like utenfor stadion.

- Terror

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan bekrefter rundt midnatt lørdag at det er omkomne etter eksplosjonene. Presidenten betegner eksplosjonene i Istanbul som terrorangrep. Erdogan sier angrepet var rettet mot politi og sivile med mål om å drepe og lemleste så mange som mulig, melder Reuters.

Fotballaget Besiktas spilte tidligere på kvelden kamp mot Bursaspor på arenaen som tar omkring 40 000 publikummere. Men ifølge både CNN Türk og BNO News skjedde ikke eksplosjonen før en og en halv time etter kampens slutt klokka 19. Da i form av en bilbombe.

- En bil fullpakket med eksplosiver antas å ha eksplodert der hvor spesialpolitiet var plassert nær utgangen Bursaspor-fansen brukte når de forlot kampen, sier Tyrkias innenriksminister Süleyman Soylu til det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, ifølge NTB.

Angrep buss

OPDDAGER INGENTING: To unge menn spiller gitar i Istanbul da det plutselig eksploderer utenfor hjemmearenaen til Besiktas like bak dem. Det får de ikke med seg før lyden treffer dem. Minst 15 er drept og 69 skadd etter to eksplosjoner i natt. Video: CNN / DHA Vis mer

De første opplysningene gikk ut på at 20 var skadd, og at alle de skadde var alle politifolk. Det ene angrepet skal ha vært rettet mot en buss med opprørspoliti.

Vitner på stedet forteller at det kunne høres skyting etter det som blir beskrevet som et væpnet angrep mot politiet. Det skal ha blitt hørt to eksplosjoner.

- Jeg hørte to eksplosjoner, to lyder, og nå ambulansesirener i retning stedet, sier nyhetsbyrået AFPs korrespondent.

Ambulanser og brannbiler har rykket ut til stedet. TV-bilder viser det som ser ut som vraket av en utbrent bil, og to separate branner på veien utenfor stadionen, det er også mye røyk og mange ambulanser på stedet.

Erdogan i Istanbul

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for eksplosjonen.

 EKSPLOSJON: Det er foreløpig ukjent hvem som står bak og hvor stort skadeomfanget er. Foto: Christopher James
 EKSPLOSJON: Det er foreløpig ukjent hvem som står bak og hvor stort skadeomfanget er. Foto: Christopher James Vis mer

TV-kanalen CNN Türk melder at politiet har sperret av et område nær Besiktas Vodafone Arena.

Den tyrkiske regjeringen var raskt ute med å pålegge kringkastingsforbud i hele landet etter eksplosjonene lørdag kveld, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Ifølge Reuters var president Tayyip Erdogan i byen på tidspunktet for eksplosjonen. Han har vært i kontakt med politisjefen i Istanbul, og følger utviklingen nøye, sier en kilder nær presidenten.

Mistenker PKK

En rekke terrorhandlinger har blitt utført i Tyrkias to største byer, hovedstaden Ankara og Istanbul, de siste årene.

Ingen gruppe har påtatt seg ansvaret for angrepet, men det faktum at politiet var målet og at angrepet skjedde to timer etter kampen, da de sivile hadde forlatt stedet, tyder på at det er kurdiske opprørere framfor IS som står bak, mener BBCs Tyrkia-korrespondent Mark Lowen, skriver NTB.

RØYKLAGT: Minst en av eksplosjonene skal ha vært utenfor Besiktas' stadion Vodafone Arena, ikke langt fra Taksimplassen.  Foto: REUTERS/Murad Sezer
RØYKLAGT: Minst en av eksplosjonene skal ha vært utenfor Besiktas' stadion Vodafone Arena, ikke langt fra Taksimplassen.  Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer

Kurdiske opprørere har stått bak to angrep i Ankara, mens tre som har rammet Istanbul er det angivelig IS som har utført.

I juni ble 37 personer drept i selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul, mens i august ble 57 personer drept, 34 av dem barn, i et selvmordsangrep mot et kurdisk bryllup i den sørøstlige byen Gaziantep. Myndighetene mistenker IS for å stå bak begge angrepene.

Dagbladet følger saken.