RELIGIØS HØYTID: Sjiamuslimske pilegrimer slår seg selv under en religiøs prosesjon i Baquba i forbindelse med markeringen av en religiøs høytid. Bildet ble tatt i går. I dag eksploderte tre bomber like ved pilegrimer i utkanten av byen. Foto: Mohammed Adnan / Reuters / NTB scanpix
RELIGIØS HØYTID: Sjiamuslimske pilegrimer slår seg selv under en religiøs prosesjon i Baquba i forbindelse med markeringen av en religiøs høytid. Bildet ble tatt i går. I dag eksploderte tre bomber like ved pilegrimer i utkanten av byen. Foto: Mohammed Adnan / Reuters / NTB scanpixVis mer

Minst 30 drept i en rekke bombeangrep i Irak

Rettet mot sjiamuslimske pilegrimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke bombeangrep rettet mot sjiamuslimske pilegrimer tok livet av minst 30 personer i Irak i dag.

Angrepene skjedde nord og vest i Irak og er de siste i en flere måneder lang voldsspiral som myndighetene ikke ser ut til å greie å stanse.

Volden har blant annet ført til at statsminister Nuri a-Maliki har bedt USA om hjelp.

Dagens angrep ble gjennomført dagen før Iraks sjiamuslimer markerer den viktige religiøse høytiden ashura. I utkanten av Baquba nord for Bagdad ble åtte mennesker drept og 28 såret da tre bomber eksploderte i rask rekkefølge.

Øst for byen Tikrit ble elleve personer er drept, blant dem tre politimenn, da en selvmordsbomber sprengte en bil i luften ved en kontrollpost. Og i nærheten av Fallujah, en tidligere bastion for sunnimuslimske opprørere, ble fire personer drept da tre bomber gikk av ved hjemmene til to politimenn. Sju andre ble drept i voldshandlinger rundt Bagdad og nord i landet.

Angrepene antas å ha blitt gjennomført av sunnimuslimske opprørere som kjemper mot den sjiadominerte regjeringen i Bagdad, og som mener den sjiamuslimske versjonen av islam er vranglære.

Det er også meldt om en skuddveksling mellom opprørere og politifolk i ørkenområdet Jazeera nordvest i Irak. Tre opprørere skal ha blitt drept, mens fire politimenn skal ha blitt såret.

(NTB)