FN uttrykker dyp bekymring over situasjonen på Sri Lanka, hvor en rekke sivile blir offer for kamphandlingene mellom regjeringsstyrker og LTTE-geriljaen i Vanni-regionen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
FN uttrykker dyp bekymring over situasjonen på Sri Lanka, hvor en rekke sivile blir offer for kamphandlingene mellom regjeringsstyrker og LTTE-geriljaen i Vanni-regionen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTOVis mer

- Minst 30 sivile drept på Sri Lanka

FNs generalsekretær dypt bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er dypt bekymret over sivilbefolkningens skjebne på Sri Lanka, der regjeringsstyrker nå gjennomfører en storoffensiv mot tamilske opprørere.

- Generalsekretæren er dypt bekymret over tryggheten til sivilbefolkningen som er fanget i de stadig hardere kampene mellom regjeringsstyrker og LTTE-geriljaen i Vanni-regionen på Sri Lanka, heter det i en kunngjøring.

Ifølge FN er minst 30 sivile drept, etter at regjeringsstyrker i helgen rykket inn i området for å nedkjempe siste rest av LTTE-motstand.

Ti sivile ble drept mandag morgen, i et område som regjeringsstyrkene tidligere har proklamert som trygg sone for sivilbefolkningen, opplyser FN-talsmannen Gordon Weiss.

- Skån sivilbefolkningen

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber begge parter i krigen gjøre alt for å skåne sivilbefolkningen og hjelpearbeidere i området, og minner om folkeretten.

Ban ber også partene skåne skoler, klinikker og annen sivil infrastruktur, og gi de rundt 250.000 menneskene som bor i området anledning til å flykte fra kamphandlingene.

FNs generalsekretær er også bekymret over at flere journalister er angrepet den siste tiden og ber partene respektere pressefriheten.

Sikre på seier

LTTE-geriljaen er nå på full retrett, etter at regjeringsstyrker de siste dagene har erobret deres siste støttepunkt, den strategisk viktige havnebyen Mullaittivu nordøst på Sri Lanka.

BEKYMRET: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon frykter for sivilbefolkningen som er fanget i kampen mellom regjeringsstyrkene og LTTE-geriljaen på Sri Lanka. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike Segar
BEKYMRET: FNs generalsekretær Ban Ki-Moon frykter for sivilbefolkningen som er fanget i kampen mellom regjeringsstyrkene og LTTE-geriljaen på Sri Lanka. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike Segar Vis mer

- Vi har gjort unna 95 prosent av jobben med å nedkjempe tigrene. Vi nærmer oss slutten på terroren, og vi er sikre på seieren, sa den srilankiske hærsjefen, generalløytnant Sarath Fonseka mandag.

Terrorstempel

Både EU og USA har stemplet LTTE-geriljaen som en terrororganisasjon. Bevegelsen fikk tidlig på 1980-tallet støtte fra India, men lederen Vellupilai Prabhakaran ble senere ettersøkt for innblanding i drapet på den indiske statsministeren Rajiv Gandhi i 1991.

Det er uklart hva som har skjedd med Prabhakaran etter de siste tilbakeslagene for LTTE.


Ifølge enkelte meldinger kan han ha flyktet fra Sri Lanka og etterlatt seg mindre enn 2.000 geriljasoldater som kjemper videre mot regjeringsstyrkene


(NTB)

RYKKET INN: Ifølge FN er minst 30 sivile drept i kamphandlinger i helga. Foto: SCANPIX/EPA/STR
RYKKET INN: Ifølge FN er minst 30 sivile drept i kamphandlinger i helga. Foto: SCANPIX/EPA/STR Vis mer