Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Minst 30 unge liv kunne vært reddet på 12 minutter

Redningshelt fra Utøya fant de døde mens politiet nølte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KROKKLEIVA (Dagbladet): Utøya-helten Jørn Øverby følger konsentrert med i stua rett overfor veien til Utvika Camping når 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv legger fram den knusende konklusjonen over politiets koordinering av jakten på Anders Behring Breivik.

Øverby er en av de 123 som har forklart seg i flere timer for kommisjonen om da han reddet «minst» 15 ungdommer opp i båten sin mens drapsmannen fortsatt holdt på med massakren på Utøya.

Han var hjemme på ettermiddagn 22. juli i fjor, og ble først klar over hva som skjedde da han fikk en telefon fra en bekjent i Oslo om å hjelpe noen som var ute på en av øyene. Da var Øverby på vannet i løpet av åtte minutter med sin 17 fot skjærgårdsjeep.

12 minutter - minst 30 døde Kommisjonen slår fast at politiet kunne vært ute på øya 12 minutter tidligere.

Og han blir beveget, nesten på gråten, når han blir spurt om hvor mange liv som kunne vært reddet disse minuttene.

Øverby så med egne øyne minst 30 døde ungdommer som ble skutt og drept i løpet av de skjebnesvangre minuttene.

- Det var 13 som ble drept ved pumpehuset, 10-12 på Kjærlighetsstien og seks-sju på sydspissen. Det er fryktelig vondt å tenke på, sier Øverby til Dagbladet.

Måtte avbryte forklaring Han har først forklart seg i detalj for Kripos og seinere for tre av kommisjonsmedlemmene sammen med en nabo, som også var på vannet med egen båt.

- Der ble det ikke lagt lokk på noen detaljer, som jeg har måttet gjøre overfor media det året som har fulgt.

-To av kommisjonsmedlemmene som avhørte oss var en tidligere etterretningssjef og en finsk politimann, som hadde sett og hørt mye fra før. Men etter tre timer greide ikke noen av oss mer. Vi måtte ta en pause før vi gikk videre, forteller den robuste verkstedformannen til Dagbladet.

Peishylla er full med utmerkelser etter redningsdåden, som han vet kunne blitt enda større hvis politiet hadde vært ute på øya de 12 minuttene tidligere.

Måtte kjøre fra gutt i vannet - Det er en liten trøst etterpå at to av de som ble hardt skadd i disse minuttene ble kjørt raskt til land og reddet. Og det har vært et lyspunkt at han gutten fra Svalbard har greid seg. Det var et fryktelig øyeblikk den første turen da jeg måtte kjøre fra Torje i vannet med fem hardt skadde ungdommer om bord, sier Øverby lavmælt.

Han er fornøyd med de første konklusjonene han har hørt fra kommisjonen, som peker på blant annet systemsvikt, manglende koordinering og bemanning.

- Sjefens ansvar - Jeg har vært opptatt av det ikke må utpekes noen syndebukker nedover i systemet her. I slike situasjoner er det alltid den øverste sjefen som må ta ansvaret.

- Mener du at politimester Sissel Hammer bør fjernes fra stillingen etter kritikken som nå har kommet?

- Nei, det mener jeg ikke. Selv om hun har sagt noen dumme ting underveis, har hun også tatt mange bra grep. Det viktigste er at hun og alle andre ansvarlige lærer av det som skjedde.

-Han hadde gått i krigen - Føler du at hun som var aleine på jobb som operasjonsleder på Hønefoss og de to første lokale politimennene som kom til stedet er blitt gjort til syndebukker i forkant - eller av kommisjonen?

- Kommisjonen sier jo at det var en umulig jobb for hun som var aleine på jobb å håndtere alle innkomne og utgående beskjeder. Jeg kjenner henne, hun gjorde det hun kunne. Men jeg er veldig lei for mye av den belastningen de to første politimennene på stedet har fått for handlingslammelse. Nå skal jeg lese rapporten i detalj, og håper kommisjonen har fått med seg at det var feil ordre som gjorde at de tilsynelatende nølte.

- Han ene kjenner jeg godt, og vet at han hadde gått i krigen på egenhånd for å redde liv i en slik situasjon. Det er ordren til de to som var feil. Jeg har ennå ikke fått lest hvor den kom fra, sier Øverby.

Han er en profilert lokalpolitiker i Hole som leder for Fremskrittspartiet i kommunen.

- De visste ikke hvor de var Hans politiske engasjement har ikke noe å gjøre med synspunktene på politiaksjonen.

- Jeg synes det er åpenbart at  Forsvaret med sin trente ekspertise og avanserte utstyr skulle vært sterkere inne i en slik situasjon. Og det er svært beklagelig at både mye lokalkunnskap og bedre utnyttig av private båter forsvant da Hole lensmannskontor ble nedlagt og innlemmet i Nordre Buskerud politidistrikt. Jeg fikk inntrykk av at noen av politifolkene som kom etter hvert ikke visste hvor de var hen reint geografisk, sier Øverby, som har kontakt med de fleste av ungdommene han reddet før politiet kom på vannet.

- Det varierer veldig hvordan de har det. Noen sier de har det veldig bra, andre sliter fortsatt veldig, sier Øverby. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media