Minst 30 værfaste på Svalbard

Et 30-talls personer på påsketur på Svalbard er værfaste som følge av ekstremt dårlig vær på øygruppen. Det dårlige været gjør at Sysselmannen ikke kan sende ut redningsmannskaper for å hente turistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Personene tilhører en sju-åtte ulike grupper av utenlandske og norske turister som er på skitur og andre turer til ulike mål på Spitsbergen. Personene har forskjellige former for problemer, og vi får ikke hjulpet dem, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre hos Sysselmannen til NTB.

Det blåser kuling og opptil storm på øygruppa, det snør tett og tørrsnø blåser langs bakken og hindrer sikten. Flere av gruppene har ligget værfaste i to dager, noen har mistet et telt, og ikke alle er like godt utstyrt. Været er for dårlig til at det kan sendes ut helikopter eller scooterpatruljer for å hente turistene.

- I ettermiddag ble utløst en nødpeilesender fra en gruppe på fire personer sørøst på Spitsbergen, som vi heller ikke kan nå. Og det er ikke ventet lysning i været før tidligst søndag, sier Tombre.

Sysselmannen har likevel sendt ut to scooterpatruljer som skal forsøke å få hentet ut de to gruppene som ligger nærmest Longyearbyen. Det jobbes også med en alternativ plan for å rykke ut dit hvor nødpeilesenderen ble utløst.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer