Minst 300 druknet ved verdens vakreste strand

Brennende teppe utløste flyktning-katastrofe utenfor Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drømmen om et nytt liv endte i panikk og død bare en kilometer fra den forjettede Europa-grensen.

Båtvelten utenfor den italienske ferieøya Lampedusa torsdag morgen er den verste enkeltulykken med båtflyktninger fra Afrika på farefull seilas over Middelhavet siden tusenårsskiftet.

Overlevende fra den overfylte og kantrede fiskebåten har fortalt skrekkhistorier fra den to døgn lange båtferden fra havnebyen Misrata i Libya.

Det var om lag 500 barn, kvinner og menn om bord, de fleste fra Eritrea og Somalia, noen fra Ghana.

Brennende teppe som nødsignal - Det var så fullt i den 12 - 15 meter lange båten at ingen kunne bevege bevege seg. Ingen hadde mobiltelefon til å ringe italiensk kystvakt da motoren stoppet ved 06-tiden. Derfor satte noen fyr på et teppe for å tilkalle oppmerksomhet, forteller overlevende til italienske medier.

Flammene antente bensinsøl på dekket, og skrekkslagne flyktninger presset seg mot den ene siden av båten.

Da gikk det galt. Båten kantret, alle forsvant i sjøen, de færreste kunne svømme.

 FUNNET OMKOMMET:  Italienske redningsmannskaper fortsatte å bringe i land omkomne hele torsdagen. FOTO: ITALIAS KYSTVAKT/EPA/NTB SCANPIX.
FUNNET OMKOMMET: Italienske redningsmannskaper fortsatte å bringe i land omkomne hele torsdagen. FOTO: ITALIAS KYSTVAKT/EPA/NTB SCANPIX. Vis mer

I løpet av noen timer hadde redningsmannskapene registrert 155 flyktninger som berget livet og funnet 93 døde. Nesten alle kvinner og barn om bord forsvant i havet.

Like før midnatt natt til i dag opererte den italienske redningsledelsen med «minst 250 savnede».

Dykkere fant hundre døde I går kveld meldte den italienske avisa La Repubblica at dykkere har funnet ytterligere hundre døde personer inne i og rundt båtvraket på 40 meters dyp.

Det betyr at antallet dødsofre blir minst 300. Ingen visste i går kveld nøyaktig hvor mange som var om bord under dødsseilasen.

Den overfylte fiskebåten forsvant i havet noen hundre meter fra Rabbit Beach.

- Paradis på jord Den trendsettende reiseportalen Tripadvisor har nettopp kåret Spiallia dei Conigli (Rabbit Beach på engelsk) til jordklodens aller beste strand i 2013.

- Et paradis på jord, beskriver en turist i det aller sist innlegget på nettsiden om kåringen.

Ordføreren for de 6 000 fastboende på ferieøya i Middelhavet hadde et annet budskap i går i pervers kontrast til paradiskåringen.

 VERDENS VAKRESTE:  Tripadvisor har nettopp kåret Rabbit Beach på Lampedusa til verdens vakreste strand. Her en  av de andre strendene på den italienske ferieøya med flyktningekatastrofer i horisonten. FOTO: ANDREAS SOLARO, AFP/NTB SCANPIX.
VERDENS VAKRESTE: Tripadvisor har nettopp kåret Rabbit Beach på Lampedusa til verdens vakreste strand. Her en av de andre strendene på den italienske ferieøya med flyktningekatastrofer i horisonten. FOTO: ANDREAS SOLARO, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

- Kom hit og tell de døde sammen med meg, skrev ordfører Giusi Nicolini til statsminister Enrico Letti.

- Som en gravplass på kaia All politisk virksomhet i Italia ble avlyst, og visestatsminister Angelino Alfano kom til nøya.

- Det er forferdelig, som en gravplass, sa ordfører Nicolini til journalister på åstedet, mens døde ble lagt i rekker langs kaia.

En av de overlevende, en mann fra Tunisia, er arrestert av italiensk politi og blir etterforsket for medvirkning til menneskehandel.

Han ble utpekt av andre overlevende som skipper om bord.

6 400 har forsvunnet Siden 1999 har om lag 200 000 afrikanske båtflyktninger komme til Europa via Lampedusa. 6 400 flyktninger har forsvunnet i havet i samme periode. De fleste tar den korteste ruta på 115 kilometer fra nærmeste havn i Tunisia.

Flyktningestrømmen fra Afrika til Europa har siden 1990-tallet gradvis forflyttet seg fra Kanariøyene via Lampedusa og Sicilia til Hellas.

På grunn av borgerkrigen i Syria har de hasardiøse båtturene til Italias kyst tatt seg opp igjen.

 NOEN HUNDRE METER FRA MÅLET:  Fiskebåten med de 500 flyktningene hadde vært to døgn i sjøen på vei fra Mistrata i Libya da den kantret. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
NOEN HUNDRE METER FRA MÅLET: Fiskebåten med de 500 flyktningene hadde vært to døgn i sjøen på vei fra Mistrata i Libya da den kantret. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET. Vis mer
 SAMLET I HANGAR:  Italienske rettsmedisinere hadde registrert 82 av  døde som var funnet seint torsdag kveld. Da oppdaterte rednignsledelsen antall savnede til minst 250. FOTO:FRANCO LANNINO, EPA/NTB SCANPIX.
SAMLET I HANGAR: Italienske rettsmedisinere hadde registrert 82 av døde som var funnet seint torsdag kveld. Da oppdaterte rednignsledelsen antall savnede til minst 250. FOTO:FRANCO LANNINO, EPA/NTB SCANPIX. Vis mer