Minst 300 omkommet i jordskjelv i Kina

Rammet den avsidesliggende provinsen Qinghai i det nordvestlige Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Minst 300 mennesker mistet livet i et kraftig jordskjelv som onsdag rammet den avsidesliggende provinsen Qinghai i det nordvestlige Kina, melder den kinesiske rikskringkasteren CCTV. Så mange som 8000 skal være skadd.

- I et øyeblikk raste husene. Det var et forferdelig jordskjelv. I en liten park er det et buddhisttårn, der toppen av tårnet falt ned. Alle er ute i gatene. De står foran husene sine og forsøker å finne familiemedlemmer, sier Karsum Nyima som er reportasjeleder i den lokale TV-stasjonen Yushu.

Uklare dødstall

Nyhetsbyrået Xinhua melder at det er minst 67 omkomne, og at mange mennesker ligger begravet i ruinene av sammenraste mursteinshus i byen Yushu i nærheten av episenteret.

- Soldater er sendt til området for å redde folk som er begravet i sammenraste hus, sier en lokal tjenestemann til Xinhua.

Skjelvet som hadde en styrke på 6,9, inntraff litt før klokka 8 onsdag morgen lokal tid og hadde sitt episenter 380 kilometer sørøst for byen Golmud. Kinesiske myndigheter melder om en styrke på 7,1.

I løpet av en halvtime etter skjelvet var det tre kraftig etterskjelv som målte 5,3, 5,2 og 5,8 ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey, skriver NTB.

Iskaldt

Mange mennesker er trolig uten tak over hodet i temperaturer rundt null i Yushu og i fjellandsbyer enda lenger oppe i fjellene.

VOLDSOMT: Dette mobilbildet viser redningsarbeidere i gang med søk etter jordskjelvet som rammet Yushu nordvest i Kinas Qinghai-provins. Foto: AP Photo/Xinhua, Zhang Hongshuan/SCANPIX
VOLDSOMT: Dette mobilbildet viser redningsarbeidere i gang med søk etter jordskjelvet som rammet Yushu nordvest i Kinas Qinghai-provins. Foto: AP Photo/Xinhua, Zhang Hongshuan/SCANPIX Vis mer

Svært mange av de lave bolighusene som er bygd av porøs murstein, har falt sammen, mens høyere bygninger er blitt stående, om enn med sprekker i fasaden, skriver NTB.

I tillegg er veier ødelagt eller blokkert av skred og telekommunikasjonene er brutt i deler av området.

Husene har tjukke vegger og er solide, men om de raser sammen, vil mange inni dem miste livet.

Folk fra det lokale veivesenet var kort etter skjelvet i full gang med å grave ut kolleger som er sperret inne i et hus som raste sammen.

Tynt befolket

Området der jordskjelvet fant sted, er et tynt befolket høyplatå som ligger langs Tibets nordgrense. Alt i alt bor det 80.000 mennesker i kommunen.

Det rammes med jevne mellomrom av skjelv, men det er sjelden folk mister livet siden så få mennesker bor der. I naboprovinsen Sichuan mistet 87.000 mennesker livet i et massivt jordskjelv i mai 2008.

DRAMATISK: Grufulle scener fra skjelvområdet begynner nå å komme inn fra bilde- og videobyråene. Situasjonen skal være uoversiktlig og dramatisk. Foto: AFP PHOTO / CCTV / SCANPIX
DRAMATISK: Grufulle scener fra skjelvområdet begynner nå å komme inn fra bilde- og videobyråene. Situasjonen skal være uoversiktlig og dramatisk. Foto: AFP PHOTO / CCTV / SCANPIX Vis mer

Området sør for episenteret er hjemsted for småbønder og gjetere og for tibetanske klostre, mens områdene mot nord er golde og tørre.PÅ GATEN: Folk har trukket ut på gatene hvor de føler seg tryggere. Mange søker etter familie og slektninger. Foto: AP/Xinhua, Zhang Hongshuan
PÅ GATEN: Folk har trukket ut på gatene hvor de føler seg tryggere. Mange søker etter familie og slektninger. Foto: AP/Xinhua, Zhang Hongshuan Vis mer