Minst 337 drept i jordskjelv

- Bakken gynget som en skute, sier nordmann i Peru. Over 800 skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i Peru, eller kjenner noen som er i Peru? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00, send sms/mms til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no

Minst 337 mennesker har mistet livet og over 800 er skadd  ifølge den siste oversikten etter det kraftige kraftig jordskjelvet  som  rystet Peru i går kveld. Skjelvet er målt til 7,9 på Richters skala. 

Det var sjefen for sivilforsvaret i det søramerikanske landet som gikk ut med de siste oppdateringene i ettermiddag norsk tid.

Katastrofen har særlig rammet byen Ica med 336 av dødsofrene. Ica ligger 300 kilometer sør for hovedstaden Lima og 50 kilometer fra kysten.

Omfanget av de materielle ødeleggelsene er gigantiske.

- Bakken gynget som en skute i flere minutter.  Flere hus og større bygninger er helt eller delvis ødelagt, sier nordmannen Trond Farestvedt Erstad til Dagbladet.no.

Han er i hovedstaden Lima. Lokale medier har meldt at deler av kystlandsbyen Pisco mellom Lima og Ica er helt ødelagt.

- Vi sprang ut av huset med en gang vi merket skjelvet. Sirener og ambulanser ulte. Vi har hatt et par etterskjelv, men ellers er det rolig, sier Erstad som skal sove inne i natt, til tross for frykten for nye skjelv.

 RETT I SKJELVSPREKKEN:  Jordskjelvet har lagd store skader på den panamerikanske motorveien forbi byen Ica. Foto: EPA/Scanpix.
RETT I SKJELVSPREKKEN: Jordskjelvet har lagd store skader på den panamerikanske motorveien forbi byen Ica. Foto: EPA/Scanpix. Vis mer

Kirke raste sammen

Når Dagbladet.no snakker med ham, klokka 08:00 er det 01:00 nattestid i Lima. 

Mange mistet livet da en kjent, gammel kirke i byen Ica sør for hovedstaden Lima raste sammen.

Høyhus i Lima svaiet, vindusruter ble knust og flere mindre bygninger raste sammen på grunn av skjelvet, som ble målt til 7,9 på Richter-skalaen. Folk strømmet ut på gatene i panikk.

Varslingssenteret for tsunamier i Stillehavet, som ligger på Hawaii, sendte raskt et tsunamivarsel til hele vestkysten av Sør-Amerika. Varselet ble etter en tid trukket tilbake, fordi tsunamien som ble utløst bare var mellom 20 og 30 centimeter.

- Takk allmektige gud

Perus president Alan García kondolerte de som hadde mistet sine kjære i jordskjelvet, og sa at landet så vidt hadde unngått en større katastrofe.

- Takk allmektige gud for at disse skjelvene ikke har resultert i et høyt tall på døde, sa han i en fjernsynstale.

Minst 337 drept i jordskjelv

USAs jordskjelvinstitutt US Geological Survey målte skjelvet til hele 7,9 på Richter-skalaen. Det ble fulgt av flere kraftige etterskjelv. Skjelvet hadde sitt senter vel 30 kilometer vest for kystbyen Chincha, sørøst for hovedstaden Lima.

Innringere til radioprogrammer forteller at flere kystbyer sør i Peru mistet strømmen, og hus i fattige bydeler i Chincha, Pisco og Ica raste sammen. Innbyggere i lavtliggende områder i havnebyen Callao ble evakuert.

Skoler i området som var hardest rammet vil være stengt torsdag, fordi bygningene kan være usikre.

Jordskjelvet slo ut telefonnettet i Lima og andre byer, og utløste også jordras som blokkerte flere veier.

NATT I GATENE: Folk i Lima trakk ut av raserte og rasfarlige boliger i natt etter jordskjelvet som viste 7,9 på Richters skala.
DYPE REVNER: Nattens jordskjelv tok med seg lysmastene og mørkela og kuttet strømforsyningen til deler av Perus hovedstad Lima i natt.
LETER ETTER INNGANGEN: En mann leter etter inngangen i denne boligblokken som kollapset av jordskjelvet i San Juan de Lurigrandio-regionen i Peru i natt.
INNSPISERER: De kraftige jordskjelvene har gjort stor skade på hovedstaden i Peru. Her innspiserer en innbygger hva skjelvene har gjort med hjemmet hans.
LIMA: En serie kraftige jordskjelv rammet i natt hovedstaden i Peru.Minst 337 mennesker har mistet livet og mer enn 800 er skadd, opplyser sjefen for sivilforsvaret i ettermiddag.
NATT I CAMPINGSTOL: Innbyggere i den jordskjelvrammede byen Ica måtte tilbringe natten utendørs i campingstol etter at jordskjelvet med 7,9 på Richter hadde lagt hjemmene i grus.