Orkanen «Matthew»:

Minst 339 drept av orkanen «Matthew». Treffer snart USA: - Den er et monster

Dødstallet etter orkanen «Matthew» i Haiti har steget til 339, opplyser lokale myndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

RIVER AV TAK: Orkanen Matthew har herjet i Karibia, og blant annet krevd minst 339 menneskeliv på Haiti. Snart når den Florida med potensielt dødelige vindkast. Video: Arnold Ageeb via Storyful / Ruters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Orkanen «Matthew» har så langt krevd minst 339 menneskeliv på sin ferd gjennom Karibia. Nå er den på full fart mot Florida, med potensielt dødelige vindkast på opp til 225 kilometer i timen, ifølge National Hurricane Center.

Flere millioner amerikanere har blitt evakuert fra kystdelstatene Sør-Carolina, Georgia og Florida. Likevel har mange valgt å bli igjen langs kysten, blant dem flere norske turister.

- Denne stormen er et monster, sier Florida-guvernør Rick Scott.

Han har flere ganger de siste dagene oppfordret befolkningen til å komme seg unna, før det er for sent.

- Evakuer, evakuer, evakuer. Tiden er i ferd med å renne ut, sa Floridas guvernør Rick Scott noen timer før uværet var ventet å blåse innover delstatens strender.

- Dette er en farlig storm. Den har allerede tatt livet av mennesker. Vi bør frykte den samme effekten i Florida, la han til.

Guvernøren har bedt 3 500 av delstatens National Guard-medlemmer om å være klare for å bidra.

Vil treffe land i natt

Orkanen beveger seg nå nordover og det er allerede klart at de rundt 4,4 millioner innbyggerne i Miami og Fort Lauderdale-området slipper unna de verste vindkastene, melder ABC News.

- Vi var heldige denne gangen, sier ordfører Carlos Gimenez i Miami-Dade.

Faren er imidlertid langt fra over for innbyggerne i resten av delstaten. National Hurricane Center melder at orkanen trolig vil treffe land et stykke nord for West Palm Beach, som har 1,1 millioner innbyggere, i løpet av morgentimene fredag - før den vil bevege seg nordover de påfølgende 12 timene.

Det er deretter ventet at orkanen vil bevege seg opp gjennom Georgia og Sør-Carolina i helgen.

Dødstallene oppjustert

Lokale myndigheter i Haiti opplyser natt til fredag at dødstallet etter orkanen «Matthews» ferd over landet har steget til 339, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Myndighetene opplyser at flere titalls av de døde befinner seg i en kystby sørvest i landet, som redningspersonell først nå har nådd fram til, melder NTB.

Fra før er det kjent at minst 50 av de omkomne er funnet i byen Roche-a-Bateau. I tillegg er byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

- Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst.

Ber nordmenn om å registrere seg

Utenriksdepartementet ber nordmenn som oppholder seg i områdene som blir rammet av orkanen «Matthew», om å registrere seg på reiseregistrering.no.

STORE ØDELEGGELSER: Orkanen har så langt krevd over 280 menneskeliv, og fortsatte å gjøre stor skade da den traff Nassau i Bahamas i natt. Foto: Sloan Smith / AFP / NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Orkanen har så langt krevd over 280 menneskeliv, og fortsatte å gjøre stor skade da den traff Nassau i Bahamas i natt. Foto: Sloan Smith / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Pressevakt i UD Marte Lerberg Kopstad opplyser overfor NTB at departementet er i kontakt med ambassaden i Washington og generalkonsulatene i Houston og New York og følger situasjonen tett.

- Norske borgere som oppholder seg i området bør holde seg orientert om situasjonen og følge råd fra lokale myndigheter. Vi anbefaler også registrering på reiseregistrering.no. Det er også lagt ut oppdatert informasjon på landsidene på Regjeringen.no og på ambassadens hjemmeside, sier Kopstad.

Ingen bekymringsmeldinger

UD har så langt mottatt noen få henvendelser, men ingen bekymringsmeldinger i forbindelse med orkanen, som har kostet minst 260 mennesker livet da den rammet Haiti tidligere i uken.

Uværet rammer kysten av Florida sent torsdag kveld lokal tid, natt til fredag norsk tid.

I delstatene Florida, Georgia og South Carolina har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere. Av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida.

Søker tilflukt i kirke

HJELPER NORSKE TURISTER: Sjømannsprest Hanne Marie Frostlid, ved H.M. Mette-Marits kirke i Florida, har tatt imot et tjuetalls nordmenn som har søkt tilflukt i kirka.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJELPER NORSKE TURISTER: Sjømannsprest Hanne Marie Frostlid, ved H.M. Mette-Marits kirke i Florida, har tatt imot et tjuetalls nordmenn som har søkt tilflukt i kirka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Et tjuetalls nordmenn har søkt tilflukt i sjømannskirken i Miami i påvente av orkanen. Sjømannsprest Hanne Marie Frostlid forteller til NTB at det blåser friskt rundt kirken, som ligger omtrent 20 minutters kjøring vest for Fort Lauderdale og 40 minutter nord for Miami i Florida.

DØDELIG UVÆR: Orkanen «Matthew» som nå herjer i Karibia er en av de sterkeste atlanterhavsstormene i nyere historie, og er den sterkeste siden 2007. Nå har den truffet sårbare Haiti. Video: CNN / Storyful Vis mer

- Vi har vært i kontakt med flere fastboende og turister. Noen av dem har kommet hit, hvor de kan føle seg litt tryggere. Kirken er bygget på en sånn måte at den er orkansikker, sier Frostlid.

Hun opplyser at det nå befinner seg rundt 20 personer i sjømannskirken, deriblant åtte barn.

- Vi er i beredskap. Vi har ryddet på området vårt, kjøpt inn nok vann og proviant. I tillegg har vi nødaggregat, sånn at dersom strømmen skulle gå, kan turister og fastboende komme hit, sier Frostlid.

ORKANEN MATTHEW: Orkanen har nå truffet Haiti. Myndighetene har slått katastrofealarm. Video: Facebook/Louis St. Germain, Lavilledescayes.com / Twitter/Radiokikeya via Storyful Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer