HER HAR BOMBEN NETTOPP GÅTT AV: Minst 21 mennesker drept i eksplosjon i kirke i Egypt etter at en bombe gikk av. Video: CNN Vis mer

Minst 36 drept og 100 skadet i bombing av to kirker i Egypt

Brutal bombing mot koptiske kristne på selveste palmesøndag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 36 mennesker ble drept og over 100 ble såret i bombeattentat mot to kirker i Egypt palmesøndag.

Den første bomben eksploderte i den fullsatte Mar Gerges-kirken i Tanta nord for Egypts hovedstad Kairo, midt under messen palmesøndag.

Egypts helsedepartement bekrefter at 25 mennesker er bekreftet døde og at 71 sårede er sendt til sykehus etter eksplosjonen i kirken.

Selvmordsbomber

Den egyptiske TV-stasjonen CBS viser bilder inne fra kirken, der et stort antall mennesker står samlet rundt livløse og tildekkede mennesker.

Det er uklart om bomben lå skjult i kirken, eller om den ble utløst av en selvmordsbomber.

Får timer senere slo en selvmordsbomber til utenfor St. Markus-katedralen i Alexandria, der overhodet for den koptiske kirken i Egypt, pave Tawadros II, holdt messe.

Egyptiske myndigheter bekrefter at minst elleve mennesker ble drept og over 30 såret i selvmordsaksjonen i Alexandria.

KAMERAET FÅR MED SEG EKSPLOSJONEN: En bombe gikk av i en fullsatt kirke i Tanta i Nildeltaet, nord for Egypts hovedstad Kairo. Et kamera fra innsiden av kirken viser sekundene før det skjer. Video: CNN Vis mer

Økt spenning

De koptisk kristne utgjør rundt 10 prosent av befolkningen og er Egypts største minoritet.

Spenningen mellom kopterne og den muslimske majoriteten har økt siden pave Tawadros II ga sin støtte til militærkuppet i juni i 2013.

Søndagens bombe i Tanta er det siste av en rekke angrep rettet mot den kristne minoriteten i landet og kommer få uker før pave Frans skal besøke Egypt.

Paven kondolerer

Paven var raskt ute med å fordømme terroraksjonene og sendte sine kondolanser til sin "bror, pave Tawadros, den koptiske kirke og hele den skjøre, egyptiske nasjonen".

– La oss be for ofrene for angrepene som dessverre fant sted i dag, heter det i en uttalelse fra paven.

Pave Frans ber videre "Gud om å omvende hjertene til dem som sprer terror, vold og død, og også hjertene til de som produserer våpen og driver våpenhandel".

IS-avlegger

I desember ble 27 mennesker drept og over 30 såret da en selvmordsbomber slo til mot Sankt Markus-katedralen i Kairo.

En lokal avlegger av den ytterliggående islamistgruppa IS påtok seg ansvaret for terroraksjonen, og militante islamister mistenkes også for å stå bak søndagens terroraksjoner.

(NTB)