BÆRER DØDE: Eksplosjonene fant sted i det travle morgenrushet. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/SCANPIX
BÆRER DØDE: Eksplosjonene fant sted i det travle morgenrushet. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/SCANPIXVis mer

Minst 37 drept i to t-bane-eksplosjoner i Moskva

Koordinerte selvmordsbombere slo til i morgenrushet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Minst 37 personer er drept og flere titalls såret i to kraftige eksplosjoner som rystet det travle t-banenettet i Moskva i sekstida i morges.

Er du i Moskva? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

Politiet sier de har funnet det som trolig er kroppsdelene til kvinnelige selvmordsbombere, melder life.ru. De estimerer bomber med omlag 1,5 kilo sprengstoff i det koordinerte terrorangrepet.

 Overvåkningsbilder viser livløse mennesker på Lubjanka-stasjonen hvor det første angrepet fant sted. Foto: ejohnson777/Twitter
Overvåkningsbilder viser livløse mennesker på Lubjanka-stasjonen hvor det første angrepet fant sted. Foto: ejohnson777/Twitter Vis mer

CNNs korrespondent Matthew Chance sier han har fått opplysninger om et nettsted hvor tsjetsjenske opprørere tar på seg ansvaret.

Den første eksplosjonen fant sted 05.56, norsk tid, på t-banestasjonen Lubjanka ved hovedkvarteret til sikkerhetsmyndigheten FSB i sentrum av den russiske hovedstaden. 22 omkom.

Life.ru har snakket med flere passasjerer som befant seg på toget ved Lubjanka.

- Jeg var i nabovogonen da jeg hørte eksplosjonen. Dørene på vognen ved siden ble bokstavelig tatt vrengt utover. Minimum 15 personer omkom med en gang, forteller han.
- Kvinne dekket av blod40 minutter senere gikk eksplosjon to av på stasjonen Park Kulturij, sier talskvinne Irina Andrianova ved det russiske krisedepartementet til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

- Da jeg kom ned på stasjonen Park Kulturij begynte t-banevaktene å evakuere folk. Det var en stor menneskemengde som begynte å bevege seg svært sakte fra stedet. Da jeg kom ut hørte jeg et smell. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd. Jeg så en ung kvinne dekket med blod som kom ut, sier et øyenvitne til CNN.

Kart: GOOGLE
Kart: GOOGLE Vis mer

Russiske medier meldte først 15 døde i denne eksplosjonen, som fant sted om bord et tog inne på perrongen, men tallet ble senere nedjustert til 12, melder NTB. Sju ble såret.

Politiet avviser meldinger om en tredje eksplosjon.

Det norske Utenriksdepartementet er i tett kontakt med russiske myndigheter.

BERYKTET BYGNING: Sikkerhetsmyndigheten FSB, etterkommeren til KGB, har hovedkvarter like over eksplosjonsstedet på Lubjanka. Foto: EPA/IZVESTIA
BERYKTET BYGNING: Sikkerhetsmyndigheten FSB, etterkommeren til KGB, har hovedkvarter like over eksplosjonsstedet på Lubjanka. Foto: EPA/IZVESTIA Vis mer

- Det er ingen indikasjoner på at det er nordmenn involvert, men det kan tid før det endelig kan bekreftes, sier UDs kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen til Dagbladet.

TerrorutsattSjefsredaktør Viktor Linnik i avisa Slovo sier det har vært et økt sikkerhetsnivå i hovedstaden den siste tida.

- Det har trolig vært lekkasjer om planlagte terrorhandlinger. Vi har sett svært tungt væpna patruljer i Moskva de siste fem, seks dagene, sier Linnik.

 Bildet skal være tatt ved t-banestasjonen Park Kultury kort tid etter eksplosjonen. Foto: Journodave/Twitter
Bildet skal være tatt ved t-banestasjonen Park Kultury kort tid etter eksplosjonen. Foto: Journodave/Twitter Vis mer

- Det som har skjedd er et sjokk, men ingen grunn til panikk. Vi har sett det før, legger Linnik til overfor RT.com.

En rekke mennesker er drept i terrorhandlinger mot t-banenettet, en av verdens travleste, som årlig transporterer rundt 2,4 milliarder passasjerer.

Det hittil dødeligste angrept krevde 40 menneskeliv og fant sted 6. februar 2004.

ENORMT: Millioner av passasjerer benytter Moskvas t-banenett daglig. Eksplosjonene fant sted ved stasjonene med rød sirkel.
ENORMT: Millioner av passasjerer benytter Moskvas t-banenett daglig. Eksplosjonene fant sted ved stasjonene med rød sirkel. Vis mer