Foto: EVEN STRØMMAN
Foto: EVEN STRØMMANVis mer

Minst 37 til sykehus etter togavsporing

Tre kan være alvorlig skadd. - Det gnistret og smalt, forteller passasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Var du passasjer ombord, har bilder fra stedet eller har informasjon om ulykken? Send mms/sms til 2400, ring 24 00 00 00 eller send epost til 2400@db.no

 (Dagbladet): 37 personer er ifølge politiet sendt til sykehus etter at et persontog på vei fra Oslo til Stockholm sporet av ved Skotterud stasjon i Hedmark. To av togvognene veltet i avsporingen.

Sju personer er fraktet til Ullevål i luftambulanser, fire til sykehus i Arvika. I tillegg er 26 personer lettere skadd og kjørt til legevakta ved Kongsvinger sykehus, opplyser politiets innsatsleder Tor Gustavsen til Dagbladet på stedet.

I 20.20-tida opplyser kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus at til sammen sju personer er ankommet avdelingen på Ullevål.

- Tre av dem er potensielt alvorlig skadd, men tilstanden er foreløpig uavklart. Fire er lettere skadd, sier han til Dagbladet. Bayer opplyser at de sju nettopp er ankommet med luftambulanser. - Venter dere flere pasienter inn i løpet av kvelden? - Det er vanskelig å si, men AMK på stedet signaliserer at dette sannsynligvis er de siste, sier kommunikasjonsrådgiveren.
 Ambulanshelikoptre, ambulanser, politi og brannvesen ble i kveld sendt til Skotterud da alarmen gikk. Klokka 20 skal alle passasjerer ha blitt gjort rede for, men for sikkerhets skyld gjennomfører nå redningsmannskapene søk med hund langs skinnegangen.

- Vi fikk melding klokken 17.42 om en togavsporing ved jernbaneovergangen ved Skotterud stasjon. To vogner som lå bak lokomotivet har sporet av. Tre vogner står på skinnene, sier operasjonsleder Tronde Sulen i Hedmark til Dagbladet.

- Ikke oversikt Det avsporede toget er ifølge NSB Tog 55 som gikk fra Oslo S klokka 1549 og skulle ankomme Stockholm 22:06. Intercity-toget fra Svenska Järnvägar hadde ifølge SJ rundt 270 personer ombord, melder nyhetsbyrået TT.

- Vi mobiliserer alle ressurser, men vet foreløpig ikke mer om i situasjonen på stedet. Vi har fokus på å få redningspersonell dit. Vi har også NSB-team på vei for å ta hånd om passasjerer, sa Bjørn Stuedal ved NSBs pressevakt like etter ulykken.

Årsaken til avsporingen er så langt ikke kjent.

Ifølge passasjeren Jandi Hallin (27), skal togføreren ha fortalt at han oppdaget problemer med toget allerede da det forlot stasjonen i Skotterud.

- Han kjente hvorden hjulene slapp, og han måtte dra i nødbremsen, sier Hallin til Expressen.se

- Gnistene sto Ingrid Lund Thjømøe (26) var passasjer ombord da ulykka skjedde.

FULLT TOG: Det skal ha vært 270 personer ombord i toget. Foto: EVEN STRØMMAN
FULLT TOG: Det skal ha vært 270 personer ombord i toget. Foto: EVEN STRØMMAN Vis mer

- Jeg satt og leste og hørte på musikk, da jeg hørte flere høye smell, toget begynte å riste og det kom gnister og lyn utenfor vogna.

Hun så da at de to første vognene er veltet.

- Vi sjekket om vi kjørte på noe, men det var ikke tilfelle. SJ-personalet opplyste over høyttaleranlegget at toget sporet av grunnet dårlige togskinner, sier Thjømøe til Dagbladet.

Lynet, fant Thjømøe ut, var at vognene var blitt slept langs sporet og at strømlinjene ved siden av toget begynte å gnistre.

En annen ung kvinne som var ombord formidler via kjæresten til Dagbladet at barn skal være blant de skadde.

- Jeg så også en mann som hadde fått øret sitt revet av, sier hun.

Et annet vitne Dagbladet har snakket med befant seg på toalettet mellom vogn én og to — to av vognene som sporet av.

- Jeg kjente at det ristet veldig kraftig og at jeg lettet fra bakken. Jeg gikk ut og folk var veldig redde. Folk skjønte ikke hva som hadde skjedd, det var panisk stemning. Jeg så at toget hadde sporet av, sier vitnet.

Folk falt gjennom ruta, sier vitnet, som understreker at han selv kun fikk lettere slag i hodet.

Foto: EVEN STRØMMAN
Foto: EVEN STRØMMAN Vis mer

Vitnet sier han trodde de hadde kjørt over noe, men at personalet sa at toget ikke hadde kjørt over noe, men at hjulene på toget var blitt revet av toget og kastet ut i skogen - grunnet dårlige skinner.

Havarikommisjonen sendt til stedet Passasjerene som ikke ble sendt til sykehus, ble i kveld samlet i Eidskog rådhus.

Statens havarikommisjon for transport har i kveld sendt tre inspektører fra jernbaneavdelingen for å granske ulykken.

- De er på vei dit, og vil i første omgang få et overblikk ved ulykkesstedet og ta det derfra. Her må vi sjekke både tog og skinnegang, vi vet foreløpig ikke noe om årsaken, sier avdelingsdirektør Kurt A. Olsen til Dagbladet.

Han opplyser at Kongsvingerbanen nylig har gjennomgått totalrenovering.

- Men jeg vet ennå ikke om dette gjalt akkurat dette strekket, sier Olsen. Jernbaneverket bekrefter at togledelsen fikk beskjed om avsporingen klokka 17.42.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: Dagbladet-tipser
Foto: Dagbladet-tipser Vis mer