Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jordskjelvet i Indonesia

Minst 384 døde i kraftig jordskjelv i Indonesia

384 mennesker er bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet. Myndighetene frykter dødstallet vil stige.

MANGE DØDE: 384 personer er bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet og tsunamien på øya Sulawesi i Indonesia fredag. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 384 mennesker er så langt bekreftet omkommet i Palu etter jordskjelvet og tsunamien som rammet øya Sulawesi i Indonesia fredag.

Før myndighetene oppdaterte dødstallet, var det siste bekreftede tallet 48 omkomne. Myndighetene frykter tallet vil stige ytterligere. Over 540 mennesker er hardt skadd, melder katastrofemyndighetene.

Sykehusene på øya sliter med å ta hånd om alle de skadde etter katastrofen, og mange blir behandlet utendørs. Redningsarbeidere, med bistand fra overlevende, jobber på spreng under svært krevende forhold.

ØDELEGGELSER: Ruinene av en moské som har blitt ødelagt av det jordskjelvet og tsunamien som rammet Palu i Indonesia fredag. Foto: AP Photo/Rifki
ØDELEGGELSER: Ruinene av en moské som har blitt ødelagt av det jordskjelvet og tsunamien som rammet Palu i Indonesia fredag. Foto: AP Photo/Rifki Vis mer

Myndighetene har også uttrykt bekymring for flere hundre mennesker som var i gang med å forberede en strandfestival da katastrofen inntraff. Det er foreløpig uklart hvorvidt disse er blant de omkomne.

- Vi har ikke fullstendige rapporter ennå fordi kommunikasjonssystemene er nede. Mange personer er funnet omkommet ved strandlinjen, men antallet er foreløpig uklart, sier talsperson Sutopo Purwo Nugroho for katastrofemyndighetene.

Tsunamibølge

Palu er en by med om lag 380.000 innbyggere, og den ligger nærmere 80 kilometer fra skjelvets episenter. Jordskjelvets styrke ble målt til 7,5.

Skjelvet utløste en tre meter høy tsunamibølge som slo inn over øya Sulawesi, hvor to byer ble rammet. Bilder på sosiale medier viser bølgen som treffer land og ødelegger flere hus, og hvordan panikkslagne folk forsøker å flykte.

- Jeg bare løp idet jeg så bølgene treffe hus langs kystlinjen, sier en av de overlevende, ifølge DPA.

Flere mennesker mistet også livet da bygninger raste sammen på grunn av jordskjelvet. Tusentalls med bygninger, blant annet hotell, sykehus, kjøpesentre, samt en bro kollapset som følge av jordskjelvet og tsunamien. Mange av de viktigste veiene på øya ble også ødelagt.

TSUNAMI: Folk flere hundre kilometer unna området skal ha kjent skjelvet som trigget en tre meter høy tsunami i Palu i Indonesia fredag. Foto: AP Photo/Rifki
TSUNAMI: Folk flere hundre kilometer unna området skal ha kjent skjelvet som trigget en tre meter høy tsunami i Palu i Indonesia fredag. Foto: AP Photo/Rifki Vis mer

Bekymret for barna

- Vi er spesielt bekymret for de rammede barna, som er svært sårbare i slike situasjonen og som lett blir tatt av tsunamiens bølger, sier nødhjelpsekspert Tom Howell i Redd Barna.

Folk boende flere hundre kilometer unna jordskjelvets episenter skal ha kjent det massive skjelvet, som inntraff noen timer etter at minst én person omkom i et mindre skjelv i den samme delen av landet.

Ofte rammet

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra.

Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220.000 menneskeliv i området, blant dem 168.000 i Indonesia.

Tidligere i år mistet minst 550 mennesker livet i en serie jordskjelv på ferieøya Lombok og naboøya Sumbawa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!