Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 39 døde i terroraksjonen mot russisk tog

- Det er nok av ekstreme gærninger i den russiske føderasjonen.

18 SAVNET I VRAKRESTENE: Russisk politi har foreløpig meldt om 39 døde og 100 skadde. Toget holdt en fart på rundt 150 km/t da bomben gikk av. I går skal en ny ladning ha eksplodert på stedet, men ingen ble skadet. (Foto: Ivan Sekretarev/AP/Scanpix)
18 SAVNET I VRAKRESTENE: Russisk politi har foreløpig meldt om 39 døde og 100 skadde. Toget holdt en fart på rundt 150 km/t da bomben gikk av. I går skal en ny ladning ha eksplodert på stedet, men ingen ble skadet. (Foto: Ivan Sekretarev/AP/Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Med 39 døde og rundt 100 sårede føyer fredagens terrorangrep mot et passasjertog mellom St. Petersburg og Moskva seg inn i rekken av blodige aksjoner mot russiske sivile det siste tiåret.

En mann etterlyst
Det er fremdeles uklart hvem som står bak angrepet, men russisk politi sier de har pågrepet flere mistenkte og i går kveld etterlyste de en lubben mann i 40-åra med rødt hår, som skal ha blitt sett i nærheten av åstedet.

— De som står bak dette er mennesker langt ut på siden i politikken — og det er nok av ekstreme gærninger i den russiske føderasjonen, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski til Dagbladet.

18 mennesker var i går kveld fremdeles savnet i de forvridde togrestene, etter at tre vogner sporet av ved byen Bologoje, nord for St. Petersburg.

Blant ekstremister i Russland finnes flere stadig voksende nasjonalistiske og nynazistiske grupper. Samtidig har separatister fra Nord-
Kaukasus stått bak flere voldelig  aksjoner de siste åra.

— Nynazistisk gruppe
— Da den samme toglinjen mellom St. Petersburg og Moskva ble angrepet i 2007, var det snakk om at høyreekstreme kunne stå bak. Nå
har faktisk en nynazistisk gruppe påtatt seg ansvaret, men det kan jo være en bløff, sier Godzimirski.

Nupi-forskeren understreker betydningen av de mange voldelige konfliktene, i blant annet republikkene Ingusjetia, Dagestan, og Tsjetsjenia, mellom separatister og islamister på den ene siden og prorussiske krefter på den andre.

— Sitter man i fjellene i Nord-Kaukasus og funderer på måter å ramme Russland, så kan det å bombe en toglinje som går mellom to godt bevoktede byer framstå som en mulighet. Tidligere har militante grupper forsøkt å ødelegge gassforsyningen i landet, sier Godzimirski.

Russiske myndigheter er sikre på at ulykken skyldes en terroraksjon. Etterforskere fant et krater på en meter i diameter på åstedet. Midt på dagen lørdag skal en ny bombe ha detonert ved togsettet, men uten at noen ble skadet.

— Trodde det var en elg
— Sprengstoff tilsvarende sju kilo TNT ble brukt til eksplosjonen da toget sporet av, sa sjefen for det Føderale sikkerhetsbyrået (FSB), Alexander Bortnikov.

Det var 651 passasjerer og 20 ansatte om bord toget. Vitner sier de hørte et smell før ulykken skjedde, klokka 21.35 lokal tid fredag.

Xenija var på vei hjem til St. Petersburg fra jobb i Moskva.

— Vi skjønte ikke hva som skjedde. Jeg hørte et smell og trodde det var en elg eller noe sånt. Terror var ikke i mine tanker. Først da folk kom løpende gjennom vogna og spurte om det var leger eller sykepleiere om bord, skjønte vi hva som hadde skjedd, sier Xenia til Dagbladet etter den rystende opplevelsen.

Flere Dagbladet møtte på togstasjonen i St. Petersburg sjekket navnet på venner og familie mot lister over de savnede eller døde.

STOR BOMBE: Politiet mener bomben var på sju kilo.
Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP/Scanpix
STOR BOMBE: Politiet mener bomben var på sju kilo. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media