Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 39 drept og 69 skadd etter angrep på nattklubb i Tyrkia

En gjerningsmann skal være drept inne på nattklubben.

AVSPERRET: Politiet har sperret av et større område etter at én eller flere væpnede menn gikk til angrep på en nattklubb i Istanbul natt til søndag. Foto: EPA / STR / NTB scanpix
AVSPERRET: Politiet har sperret av et større område etter at én eller flere væpnede menn gikk til angrep på en nattklubb i Istanbul natt til søndag. Foto: EPA / STR / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu skal minst 39 personer være drept etter at minst en væpnet mann tok seg inn på en populær nattklubb i Istanbul, melder nyhetsbyrået AFP.

16 av de drepte skal være utlendinger, mens fem av de drepte har blitt identifisert som tyrkiske statsborgere. De resterende 18 drepte er ennå ikke identifisert.

Utenriksdepartementet undersøker om nordmenn er rammet i angrepet mot en nattklubb i Istanbul. Så langt er det ingen indikasjoner på at norske personer er berørt.

- Ambassaden i Ankara samarbeider med tyrkiske myndigheter for å kartlegge om nordmenn kan være involvert, sier pressekontakt Guri Solberg i UD til VG.

I tillegg til de drepte skal minst 69 personer være skadd. Minst åtte av de skadde skal ha blitt påført kritiske skader.

Soylu sier politiet jakter på «en terrorist» etter angrepet mot nattklubben Reina like etter klokken 1 natt til søndag.

- Jakten på terroristen fortsetter. Jeg håper han blir pågrepet rakst, om Gud vil, sier Soylu.

Guvernøren i Istanbul, Vasip Sahin, omtaler hendelsen som et terrorangrep.

Sahin sier at gjerningsmannen skal ha drept en politimann og en sivilist ved inngangspartiet til nattklubben, før han gikk inn og skjøt vilt mot nattklubbgjestene.

- Dessverre fyrte han av kuler på en grusom og nådeløs måte mot uskyldige mennesker som var der for å feire nyttårsaften og ha det gøy, sier Sahin, ifølge AP.

Nissekostymer

SKADD: Minst 40 personer skal være skadd etter angrepet på nattklubben. Foto: EPA / MURAT ERGIN / IHLAS NEWS AGENCY / NTB scanpix
SKADD: Minst 40 personer skal være skadd etter angrepet på nattklubben. Foto: EPA / MURAT ERGIN / IHLAS NEWS AGENCY / NTB scanpix Vis mer

Ifølge kanalen NTV skal en av de drepte være en politimann. Kanalen hevder at en gjerningsperson skal ha skutt mot politiet før han gikk inn på nattklubben.

Minst en gjerningsmann skal være drept inne på nattklubben, opplyser Al Jazeera.

Opplysningene Al Jazeera kom med ved 6.30-tiden søndag morgen er foreløpig ikke bekreftet fra annet hold.

Det er heller ikke kommet noen endelig bekreftelse på om det var flere gjerningsmenn, men Al Jazeera skriver at tyrkiske medier melder at en gjerningsperson skal ha flyktet fra stedet.

Det er den populære nattklubben Reina i bydelen Ortaköy på den europeiske siden av Bosporosstredet som ble angrepet.

Ifølge CNN Türk skal gjerningspersonene ha tatt seg inn på nattklubben iført nissekostymer.

Sinem Uyanik, som var på nattklubben da skytingen startet, forteller til nyhetsbyrået AP at hun så flere døde inne på nattklubben. Mannen hennes ble skadet under angrepet.

- Før jeg skjønte hva som skjedde så falt mannen min på meg. Jeg måtte løfte bort flere kropper som lå oppå meg før jeg klarte å komme meg ut, sier Uyanik.

The Guardian skriver at politiet var på stedet umiddelbart etter at angrepet begynte, fordi det er en politistasjon på tvers overfor nattklubben.

Hadde blitt advart

Det skal ha vært flere hundre mennesker på nattklubben da den den ble angrepet.

- Angriperne raidet stedet med kalasjnikover. Amerikansk etterretning advarte om et sånt angrep for en uke siden og forholdsregler har blitt tatt. Men se hva som skjedde, sier eier av nattklubben Mehmet Koçarslan til avisen Hurriyet.

Flere av nattklubbgjestene skal ha hoppet i vannet for å unnslippe skuddene og ble reddet av politiet.

- Dette er et angrep på den vestlige livsstilen. Dette er et angrep på de sekulære i Tyrkia, den urbane måten å leve på. Dette vil rett og slett fyre opp under den pågående kulturelle kollisjonen, den pågående polariseringen i Tyrkia, sier Aykan Demir, som tidligere satt i det tyrkiske parlamentet, til CNN.

Han sier at angrepet ligner på angrepet på konsertlokalet Bataclan i Paris, der væpnede gjerningsmenn skjøt og drepte 118 personer i 2015.

Fordømmer angrepet

Beredskapsnivået i Istanbul er høyt. 17.000 politifolk er på jobb i byen for å forsøke å unngå terrorangrep.

Angrepet skal ha funnet sted cirka 01.30 lokal tid. Nattklubben skal være svært populær og både kjendiser, artister og fotballstjerner frekventerer klubben.

Den ligger nede ved vannet, nesten rett under en av broene som knytter den europeiske og asiatiske delen av storbyen sammen.

Tyrkias justisminister, Bekir Bozdag, fordømmer angrepet.

- Ingen terrorangrep vil ødelegge vårt samhold og brorskap, skriver han på Twitter.

I en pressemelding fra Det hvite hus, fordømmes «det fryktelige terrorangrepet» på det sterkeste.

- At en slik forferdelig ugjerning kan utføres mot uskyldige som feirer nyttår, understreker grusomheten hos angriperne. Våre tanker og bønner går til familien og de kjære til dem som ble drept, og vi ønsker rask bedring til dem som er såret. Vi vil også gjenta USAs støtte til Tyrkia, en NATO-alliert, i vår felles innsats for å møte og bekjempe alle former for terrorisme, heter det i uttalelsen.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, men 31.desember pågrep tyrkisk politi åtte personer med tilknytning til IS.

De ble pågrepet i Ankara og skal ha planlagt et angrep nyttårsaften.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling