Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 40 000 ble syke av flått i Norden i fjor

Forskere i Norge, Sverige og Danmark får millionstøtte, og skal samarbeide tettere.

SKOGSFLÅTT: Skogsflotten er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Lofoten. De blir flere i antall, og dermed blir også flere syke av infeksjoner fra flåtten.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SKOGSFLÅTT: Skogsflotten er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Lofoten. De blir flere i antall, og dermed blir også flere syke av infeksjoner fra flåtten. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prosjektet der forskere i Norge, Sverige og Danmark sammen skal danne et kunnskapsnettverk om flåttbårne sykdommer får millionstøtte.

- Det viser seg at forskerne i landene har forsket på forskjellige ting innenfor feltet flåttbårne sykdommer, derfor skal de slå sammen resultatene, slik at kompetansen blir bedret, sier Tor Arne Johansen, daglig leder ved Sørlandet Europakontor, som har bidratt i utarbeidelsen av ScandTick-søknaden.

Den vanligste sykdommen som kommer fra flått til mennesket er Lyme borreliose, men nå viser det seg at at det også har vært en økning i antall tilfeller av flåttbåren hjernehinnebetennelse, «Tick Borne Encefalitt» (TBE).

Flere flått Flåttmengden i Norden ser ut til å være økende, og det er også indikasjoner på at flåtten etablerer seg på nye steder i regionen. Dette har medført en økning i antall sykdomstilfeller, både av Lyme borreliose og TBE.

I en pressemelding fra Sørlandet Sykehus skriver de at et forsiktig estimat anslår at over 40 000 personer i regionen Øresund - Skagerrak - Kattegat er syke etter infeksjon fra flått i 2011.

Et studie på akutten på Astrid Lindgrens barnesjukehus i Huddinge nær Stockholm førte til et sjokkfunn; hvert fjerde barn som var innlagt med nevrologiske symptomer hadde flåttsykdom.

BLIR FLERE: Det ser ut til at antall flått i Norden blir høyere, og at flere smittes av sykdommer fra flåtten. Foto: Vivan Kjelland
BLIR FLERE: Det ser ut til at antall flått i Norden blir høyere, og at flere smittes av sykdommer fra flåtten. Foto: Vivan Kjelland Vis mer

En oppfølgingstudie gjort av de 124 barna viste at barna med borrelia raskt ble friskere, mens barn med TBE følte seg dårlige ett år etter at de fikk diagnosen.

Forskere forteller at det trolig er store mørketall når det gjelder faktisk antall tilfeller. Dette skyldes blant annet meldingssystemet, som er forskjellige i de tre landene, og gjør at antallet ikke kan sammenlignes direktet.

En norsk flåttstudie har også vist at ti prosent av ferdigbehandlede borrelia-pasienter blir uføre.

Millionstøtte Det toårige EU-prisjektet «ScandTick», som har fått millionstøtten, skal øke samlet kunnskap om disse sykdommene i de tre landene. Det er EU og norske myndigheter som finansierer prosjektet.

Flått finnes i de fleste deler av verden, og det er til nå identifisert mer enn 900 arter, den som er mest utbredt i Norden er skogflåtten, som kan bære med seg en rekke bakterier og virus som kan overføres til dyr og mennesker og forårsake sykdom.

Forskere ved Sørlandet Sykehus Kristiansand og Folkehelseinstituttet i Oslo skal samarbeide med Sahlgrenska Universitetssjukehus i Gøteborg, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping og Rigshospitalet i København. Ekspertise ved andre institusjoner, deriblant Universitetet i Agder, deltar i prosjektet. Sørlandet Europakontor har bidratt i utarbeidelsen av ScandTick-søknaden, og vil også stå for prosjektadministrasjonen.

FORSKER PÅ FLÅTT: Her har forskere samlet inn flått i skogen, og putter dem på prøveglass for å frakte dem tilbake. Foto: Folkehelseinstituttet
FORSKER PÅ FLÅTT: Her har forskere samlet inn flått i skogen, og putter dem på prøveglass for å frakte dem tilbake. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Forskerne begynte å utarbeide planene om et samarbeid i august i fjor, og regner med at prosjektstart blir i september i år.

Les også historien til Oddvar Skarbø, som først etter elleve måneder i «smertehelvete» og flere falske tester fikk påvist borreliose. Maj-Britt Hovland Grevstad var syk i 14 år før hun fikk påvist samme sykdom, og legene til flåttsyke Madeleine trodde det feilte jenta noe psykisk og sendte henne til terapi i BUP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling