Minst 40 arrestert i homoparade

Moskvapolitiet slo hardt ned på regnbuedemo før MGP-finalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Russisk opprørspoliti har arrestert minst 40 mennesker som demonstrerte for homofiles rettigheter i Moskva lørdag. Myndighetene hadde lagt ned forbud mot markeringen.

Demonstrasjonen var lagt til timene foran finalen av Melodi Grand Prix i den russiske hovedstaden. Men så snart arrangementet tok til i en park på en høyde like ved Moskva sentrum, grep politiet inn og kastet flere av deltakerne inn i politibiler og en buss.

Ifølge nyhetsbyrået AP gikk politiet hardhendt til verks, og en kvinnelig demonstrant fikk BH-en revet av.

En polititalsmann sier 40 mennesker ble arrestert, men politikilder opplyser til nyhetsbyrået Interfax at opptil 81 mennesker var pågrepet, inkludert 32 som deltok i en annen demonstrasjon i sentrum.

Blant de arresterte var den kjente britiske forkjemperen for homofiles rettigheter Peter Tatchell.

— Dette viser at det russiske folk ikke er fritt, sa Tatchell, som ble arrestert sammen med den ledende russiske homoaktivisten Nikolaj Aleksejev.

Tatchell ble senere løslatt, angivelig etter en henvendelse fra den britiske ambassaden.

— Hatet mot homofile er en skam for Russland! Vi krever samme rettigheter som de heterofile, var blant demonstrantenes slagord.

I en motdemonstrasjon på et annet sted i Moskva lørdag tok rundt 50 nasjonalister og russiskortodokse kristne avstand fra homofili.

Politiet pågrep også en håndfull av disse demonstrantene.

Homofil praksis var ulovlig i det tidligere Sovjetunionen og i Russland fram til 1993. Fortsatt opplever homofile diskriminering.

(NTB)

Minst 40 arrestert i homoparade