Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 40 drept av bilbomber i Aleppo

Minst 40 mennesker er drept i fem eksplosjoner, noen av dem bilbomber, i den borgerkrigsherjede byen Aleppo i Syria.

BILBOMBER: Tre kraftige bilbomber har eksplodert i Aleppo og drept minst 40 mennesker. Det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA har sendt ut dette bildet som viser syriske sikkerhetsstyrker som gransker ruinene rundt plassen Saadallah al-Jabri. Foto: AP / Scanpix / SANA
BILBOMBER: Tre kraftige bilbomber har eksplodert i Aleppo og drept minst 40 mennesker. Det offisielle syriske nyhetsbyrået SANA har sendt ut dette bildet som viser syriske sikkerhetsstyrker som gransker ruinene rundt plassen Saadallah al-Jabri. Foto: AP / Scanpix / SANA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias Observatorium for Menneskerettighetet, som holder til i London, viser til kilder blant helsearbeidere i Aleppo og oppgir dødstallet til minst 40. Myndighetene har etterhvert hevet antall omkomne til minst 31.

Men flere enn 70 er skadd, melder nyhetsbyråene Reuters og AFP, og tilstanden for mange av dem er alvorlig eller kritisk. Antall omkomne kan derfor komme til å stige.

- Hvem enn som gjorde dette, forsøkte å skape så mye oppbrudd som mulig, et størst mulig slag både fysisk og psykisk mot statens tilstedeværelse i byen, sier korrespondenten til BBC i Beirut, Jim Muir.

Offisersklubb
Fire av bombene eksploderte på plassen Saadallah al-Jabri vest i Aleppo, ifølge fjernsynskanalen al-Ikhbariya. I hvert fall tre av disse var bilbomber utløst av kamikaze-bombere, meldte myndighetene og statlige media. En klubb for offiserer i regjeringsstyrkene og et hotell ligger ikke langt fra stedet der disse bilbombene gikk av.

- Det var som ei rekke av jordskjelv. Det var skrekkelig, skrekkelig, sa en nabo som ikke ville navngis, til nyhetsbyrået AP.

Fjernsynskanalen viste bilder av døde mennesker som ble hentet ut av de rammede bygningene. En død person dekket av støv ble båret ut av ruinene og lagt på lasteplanet av en bil. Mange av de drepte var sivile, ble det sagt.

Man kunne også se et stort krater i gata. Noen bygninger fikk fasaden skrellet av, andre bygninger styrtet sammen til en haug knust sement.

Assad i byen?
«Bombene ble utløst av terrorister», het det fra det statlige fjernsynet i Syria. Regimestyrkene kjemper en intens kamp mot opprørerne i Den Frie Syriske Hæren om kontrollen over Aleppo, som er Syrias største by og et handelsknutepunkt. Byen er nærmest delt i to, med regjeringsstyrkene hovedsaklig i vest og opprørerne i øst.

President Bashar al-Assad har sendt ytterligere 30 000 soldater til Aleppo, ifølge både den libanesiske avisa al-Diyar, som har nære forbindelser til Assads regime, og fjernsynsstasjonen al-Manar, som tilhører Hizbollah. Disse styrkene skal bidra til å slå ned opprøret og sikre regimet kontroll over byen.

President Bashar al-Assad ble flydd til Aleppo i helikopter, ifølge al-Diyar, for å personlig dirigere sine styrker og få et førstehånds overblikk. Assad skulle bli i byen inntil videre, hevdet avisa. Men dette er ikke bekreftet på annet hold.

Reiser spørsmål
To eller tre «terrorister» kom til syne etter eksplosjonene, iført militære uniformer og vester med sprengstoff, ifølge statlig fjernsyn. Men de ble skutt og drept før de kunne gjennomføre flere agrep, het det. Bilder av de døde angriperne ble seinere offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået SANA.

En opposisjonell i Aleppo, Mohammed Said, mener bombene reiser flere spørsmål.

- Dette området er tungt forsterket av sikkerhetstiltak og mange folk fra Shabiha,sa han til AP og viste til den regime-tro militsen.

- Man kan lure på hvordan bilbomber kunne komme dit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media