Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 40 drept på ett døgn i narkokrigen

21 skutt og drept på nattklubb i Mexico.

ANSATTE MASSAKRERT: Mange av ofrene var ansatte på nattklubben i Monterrey. Foto: Hans Maximo Musielik / AP / SCANPIX
ANSATTE MASSAKRERT: Mange av ofrene var ansatte på nattklubben i Monterrey. Foto: Hans Maximo Musielik / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er et dystert eksempel på omfanget av blodbadet de meksikanske narkokartellene står bak:

 I natt ble 21 mennesker massakrert i en bar nordøst i Mexico - men det var knapt halvparten av ofrene dette døgnet.

Minst 40 personer har i løpet av 24 timer blitt drept i striden mellom Zetas-gjengen og andre kriminelle grupper, ifølge nyhetsbyrået AP. Meksikanske medier melder at tallet kan være så høyt som 62 og at det er den blodigste dagen så langt i år.

Kunder og ansatte drept Det verste angrepet skjedde i sentrum av byen Monterrey, nordøst i Mexico, der volden har eskalert etter at Zetas brøt en allianse med Gulf-kartellet i fjor. Flere bevæpnede menn tok seg inn i baren Sabino Gordo i 22-tida fredag lokal tid og åpnet ild.

21 personer, blant dem både utelivsgjester og mange baransatte, ble drept, mens rundt fem ble fraktet til sykehus med skuddskader.

Angrepet skal ha vært en del av striden om «rettighetene» til utstrakt narkosalg på nattklubben

Tidligere samme dag ble elleve lik funnet i en haug nær et vannreservoar i arbeiderklasseforstaden Valle de Chalco i utkanten av Mexico by, der Zetas-banden kriger mot «Tempelridderne», en grein av det kjente kartellet La Familia. Ofrene var skutt med kraftige automatvåpen, og flere av dem var bakbundet og hadde bind for øynene, ifølge AP.

- En mann ble funnet i live mellom de dumpede likene. Han ble fraktet til sykehus, sier Antonio Ortega i delstatspolitiet til AP.

Kriger om narkosmuglingen I byen Torreon ble minst ti personer funnet døde forskjellige steder. Alle drapene her knyttes til Zetas' konflikt med kartellet Sinaloa.

DUMPET: I Valle de Chalco ble elleve lik funnet tidligere i dag. Foto: Juan Garcia / AFP / SCANPIX
DUMPET: I Valle de Chalco ble elleve lik funnet tidligere i dag. Foto: Juan Garcia / AFP / SCANPIX Vis mer

- Volden skjer som følge av den kriminelle rivaliseringen rundt ønsket om å kontrollere illegale aktivitetet i samfunnet, ikke bare fortjenesten her, men også transporten av narkotika til USA, uttalte Alejandro Poire, talsmann for det føderale politiet, i dag.

Siden president Felipe Calderon trappet opp kampen mot de organiserte kriminelle gruppene i 2006, har minst 36 000 mennesker blitt drept i narkokrigen.

Selv om de fleste drepte regnes som en del av de kriminelle organisasjonene, er rundt 1500 av ofrene politifolk, statsadvokater eller soldater, samt minst 58 journalister og flere titalls politikere. Mange helt uskyldige sivile, blant dem mange barn, havner også i skuddlinjen.

- Volden vil ikke ta slutt om vi slutter å bekjempe kriminelle. Volden vil minske når vi øker vår kapasitet til å svekke gjengene som står bak, sier Poire.

ÅPNER MARKEDET: Så seint som på mandag ble en av de antatte lederne i Zetas-kartellet, Jesus Enrique «El Mamito» Aguilar arrestert av føderalt politi. Han skal ha vært nummer tre i organisasjonen og har en fortid i hærens spesialstyrker. Arrestasjonene av kartell-ledere fører ofte til at volden gjengene imellom tiltar. Foto: Alexandre Meneghini / AP / SCANPIX
ÅPNER MARKEDET: Så seint som på mandag ble en av de antatte lederne i Zetas-kartellet, Jesus Enrique «El Mamito» Aguilar arrestert av føderalt politi. Han skal ha vært nummer tre i organisasjonen og har en fortid i hærens spesialstyrker. Arrestasjonene av kartell-ledere fører ofte til at volden gjengene imellom tiltar. Foto: Alexandre Meneghini / AP / SCANPIX Vis mer