- Minst 40 er drept

7 bomber gikk av samtidig i London. Frykter over 1000 skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere eksplosjoner rammet i dag formiddag Londons kollektivtransport, så langt er sju ulike eksplosjoner bekreftet, den første kom 09.49 norsk tid på Aldgate East i London. Nå er hele kollektivsystemet i London stengt. 

Ifølge AP sier en kilde i det amerikanske byråkratiet at minst 40 er drept. Britiske myndigheter er mer forsiktige med å gå ut med tall, og har så langt bare bekreftet at to er drept. Den amerikanske kilden oppgir å ha sin informasjon fra britiske myndigheter.

BBC melder om «stort antall døde». Politisjefen Ian Blair rapporterer om høye skadetall. Så langt er to bekreftet omkommet. Ifølge SkyNews frykter myndighetene at over 1000 er skadd. Så langt er det offiselle tallet 300.

En lege sier til Reuters at 90 er skadd bare ved Aldgate stasjon. Et vitne sier til Sky News at han skal ha sett kropper på t-banelinja.

Koordinert

En av de sju eksplosjonene har rammet en buss, en dobbeltdekker. Resten av eksplosjonene har skjedd nær undergrunnsstasjoner.

Scotland Yard opplyser overfor BBC at det er rapportert eksplosjoner nær disse seks undergrunnsstasjonene: Edgware Road, King\'s Cross, Liverpool Street,

Russell Square, Aldgate East og Moorgate.

Eksplosjonene kom med få sekunders mellomrom og ser ut til å være planlagt og koordinert.

Politiet ber nå alle bli der de er, og følge med på informasjonen som blir gitt i media. De jobber nå på spreng for å få oversikt over situasjonen.

SKADD: To passasjerer på t-banen loses ut av områder med skader i ansiktet. Foto: AP
SKADD: To passasjerer på t-banen loses ut av områder med skader i ansiktet. Foto: AP Vis mer

Ventet angrep
-
Dette er en situasjon vi har planlagt og trent på, sier Ian Blair. Han sier til AP at han frykter det dreier seg om et koordinert angrep.

Blair sier at det er funnet indikasjoner på at det er brukt eksplosiver på et av stedene. Han avviser at noen advarsel om terrorangrep kom på forhånd.

Terroreksperter har lenge fryktet at t-banen i London kunne bli et terrormål.

I februar i år lanserte London-politiet sin nye anti-terrorkampanje. Eksperter har lenge spådd at det en dag vil komme et anslag mot storbyen, og de tror det kommer i forbindelse med en stor, offentlig hendelse.

Som i Madrid har også politiet i London vært spesielt bekymret for kollektivtransporten.

Hastemøte
Den norske ambassaden i London har samlet ledelsen i et hastemøte, og har foreløpig ikke flere opplysninger om det som skjer i byen.

Utenriksdepartementet opplyser i en pressemelding at de så langt ikke kjenner til nordmenns om er direkte berørt.

Kaos

- Jeg så masse mennesker løpe oppover gaten. Deretter så jeg en toetasjes buss der toppen av bussen var ødelagt, sier et vitne.

- Vi kjenner enda ikke til omfanget av ulykken, sier en talsperson.

- Her er bare kaos, med masse folk som prøver å finne ut hva som har skjedd, sier en talsperson.

Dekt av sot

LØSE STEINER og skadde biler ved Tavistock Square. Foto: REUTERS/Johnathan Bainbridge
LØSE STEINER og skadde biler ved Tavistock Square. Foto: REUTERS/Johnathan Bainbridge Vis mer

- Alt vi vet er at ansatte rapporterte et høyt smell klokka 8.49. Ingen er sikre på årsaken, men det kan ha vært en kollisjon eller et problem med en strømkabel, sier talspersonen til Sky News.

Et vitne forteller at det stappfulle undergrunnstoget han befant seg på var 200 meter fra Kings Cross da det kom et voldsomt lysglimt.

Toget stoppet, og passasjerne brukte paraplyer for å knuse togvinduene. Ansatte hjalp deretter passasjerne ut av vognene.

Ved Kings Cross skal folk ha virret fortvilet rundt, dekket av sot.

Ble evakuert

Clare Benson (33) befant seg på t-banen ved Edware Road, der den andre ulykken fant sted.

- Jeg var i den siste vogna nærmest tunnellen da jeg hørte et voldsomt smell - du kunne kjenne det, sier hun til Sky News.

- Lyset gikk i noen minutter, og folk var redde og visste ikke hva de skulle gjøre.

- Sjåførene gikk ut og kikket inn i tunnellen, før de evakuerte. Det ringer fortsatt i ørene mine, sier en sjokkert Benson.

Fryktet terrormål

I går ble London tildelt Sommer-OL 2012. Det er også G8-møte i dag. Terroreksperter tror terroranslag kan komme i forbindelse med store, offentlige begivenheter.

BBC og andre store britiske medier har vært ustabilt etter angrepet, og både på fjernsynsskjermen og nettet har forbindelsen blitt brutt. Også strømmen skal være gått i store deler av London.

Mobilnettet er delvis nede i byen. Britiske myndigheter fraråder folk fra å reise til London sentrum.

Preget Blair

«Fryktelige skader» og «grusomme ulykker» er den første offisielle kommentaren om det som har skjedd. Inneriksminister Charles Clarke uttalte for litt siden dette utenfor Downing Street, og la til at Tony Blair er informert.

Han er på G8-møtet og har kommentert hendelsen derfra. Det var en preget statsminister som slo fast at det dreier seg om terror og at angrepet kom nå i forbindelse med G8-møtet var planlagt.

- Dette er barbarisk, en serie av terrorangrep. Jeg forlater nå G8-møtet og drar til London, sier Storbritannias statsminister Tony Blair.

G8-møtet skal likevel fortsette.

Dagbladet.no følger saken.

KAOS: All kollektivtransport er nå stengt i London.
JOBBER PÅ SPRENG: London rammet i dag.
SÅRBART SYSTEM: Londonpolitiet har lenge fryktet et terrorangrep i byen, og spesielt har kollektivtransporten blitt utpekt som et mål.
HELSEPERSONELL PÅ PLASS: Flere fryktes omkommet etter terrorangrepet.
HUNDREVIS SKADD: En t-banepassasjer har fått behandling.
BUSS RAMMET: En fotograf har fått fanget inn deler av den toetasjers bussen som ble rammet ved Tavistock Square.