NOK EN ULYKKE: 5. november ble 45 gruvearbeidere fanget inne i en gruve i Henan-provinsen. Ti personer mistet livet i denne ulykka. Nå er Kina igjen rammet av en ulykke i en av deres kullgruver. Foto:AFP PHOTO
NOK EN ULYKKE: 5. november ble 45 gruvearbeidere fanget inne i en gruve i Henan-provinsen. Ti personer mistet livet i denne ulykka. Nå er Kina igjen rammet av en ulykke i en av deres kullgruver. Foto:AFP PHOTOVis mer

Minst 40 innesperret i kinesisk kullgruve

Kinesiske gruver er verdens mest dødelige. Seks personer mister livet hver dag i gruveulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 40 gruvearbeidere er innesperret etter en gasseksplosjon i en kullgruve i Yunnan-provinsen i Kina, melder nyhetsbyrået AFP.  

Ulykken skjedde 06.25 i dag tidlig lokal tid i Sizhuang-gruva, melder nyhetsbyrået Xinhua. 

 Ifølge lokale myndigheter skyldes ulykken en gasseksplosjon, men talsmann for redningsselskapet i Yuannan-provinsen omtaler det hele som en gasslekkasje.  

Ifølge en pressemelding har myndighetene satt i gang et redningsarbeid. Det er uklart akkurat hvor mange som skal befinne seg inne i gruva, flere medier melder at det skal dreie seg om 43 personer, men dette er ikke bekreftet.  

Ulykken er den siste i en lang rekke gruveulykker som har rystet Kina den siste tiden. 

Mest dødelig For få dager siden var det en eksplosjon i en kullgruve i Henan-provisnen, her ble et titals arbeidere fanget under bakken. Etter en 40 timers lang redningsaksjon ble arbeiderne reddet ut. 10 personer mistet livet.  

Forrige måned var den gasseksplosjon i en statseid kullgruve i Hunan-provinsen. 29 gruvearbeidere mistet livet. Tidligere i oktober var det eksplosjoner sørvest i Kina, i Chongquing og i nord, i Shaanxi, hvor 13 og 11 gruvearbeidere ble drept.  

Kinesiske kullgruver er de mest dødelige i verden, skriver Associated Press.  

Blodkull For til tross for at sikkerheten har blitt bedre, så forekommer gruveulykkene hyppig i Kina. Arbeidernes vilkår blir ofte tilsidesatt av gruveeiernes jag etter profitt, skriver AFP

«Blodkull» er et kallenavn på Kinas kullgruveindustri. Ifølge offisiell statistikk omkom 2.433 gruvearbeidere i fjor.

Det tilsvarer i gjennomsnitt seks omkomne hver dag.

Fra 2002 til 2009 krevde Kinas kullgruver 41 064 liv. Til sammenlikning omkom 277 amerikanske gruvearbeidere i den samme perioden.

TI MINSTET LIVET: For under en uke siden rammet en annen ulykke Kina. 10 personer mistet livet da 45 personer ble fanget under jorda. (AP Photo/Xinhua, Zhu Xiang)
TI MINSTET LIVET: For under en uke siden rammet en annen ulykke Kina. 10 personer mistet livet da 45 personer ble fanget under jorda. (AP Photo/Xinhua, Zhu Xiang) Vis mer

Men uoffisielt er dødstallene kanskje tre ganger så høye, mener vaktbikkje-organisasjoner som China Labour Bulletin i Hongkong.

Stemmer det, er det nesten like farlig å være gruvearbeider i Kina som å være Nato-soldat i Afghanistan.

I desember i fjor besøkte Dagbladet en av de kinesiske kullgruvene, Wuhushan-gruva i Wuhai.

Dagbladet var da første utenlandske journalister som fikk lov til å bli med ned i gruva.

- Selvsagt er jeg redd. Jobben krever at jeg må være ytterst på vakt når jeg er nede i gruva. Vognene, transportbeltet, alt som kan gå galt. Bare det å gå er annerledes der nede, sa gruvearbeideren Li Cheng Ming (49) til Dagbladet.

Stor etterspørsel Kinas sterke økonomiske vekst har ført til rekordstor energietterspørsel og kull dekker rundt 70 prosent av det økende energibehovet.

Kina har i gjennomsnitt bygd et nytt kullkraftverk hver eneste uke de siste åtte årene, og når vinteren står for døra er kulletterspørselen ekstra stor.

 

SEKS DØR OM DAGEN: Kinesiske kullgruver er blandt verdens mest dødlige. Seks personer mister daglig livet på jobb under bakken, viser statestikken. Bildet er fra ulykken i gruva i Hunan-provinsen. Foto: AFP PHOTO
SEKS DØR OM DAGEN: Kinesiske kullgruver er blandt verdens mest dødlige. Seks personer mister daglig livet på jobb under bakken, viser statestikken. Bildet er fra ulykken i gruva i Hunan-provinsen. Foto: AFP PHOTO Vis mer