Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 40 sivile drept i NATO-angrep

- Bombet kaprede tankbiler mens sivile fikk utdelt drivstoff. Total 90 døde, sier myndighetene.

MINST 90 DREPTE: Dødstallene etter at NATO angrep kaprede tankbiler i Nord-Afghanistan er uklart. Foto: Scanpix/AFP.
MINST 90 DREPTE: Dødstallene etter at NATO angrep kaprede tankbiler i Nord-Afghanistan er uklart. Foto: Scanpix/AFP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødstallene er mer enn fordoblet etter nattas NATO-angrep i Nord-Afghanistan.

Associated Press (AP) siterer flere kilder på at 90 så langt er meldt omkommet, etter at NATO åpnet ild mot to Taliban-kaprede tankbiler fylt av flybensin i Kunduz-provinsen.

40 av de drepte er sivile, mens én av de døde skal være Taliban-toppleder i provinsen, Abdur Rahman, sier lokale myndigheter. Et sykehus i Kunduz er overfylt av sterkt forbrente offer, melder AP.

Mohammad Daud (32) sier en av de stjålne tankbilene kjørte seg fast i elven. Opprørerne ba dermed angivelig landsbybeboere om å forsyne seg med drivstoff.

- Beboerne løp til tankbilen med tomme konteinere, som vannbøtter og kokekar. 10-15 talibanere stod oppå tankbilen - det var da de ble bombet. Alle rundt tankbilen døde, sier Daud ifølge telegraph.co.uk.

SØRGER: Pårørende og sterkt forbrente offer på et sykehus i Kunduz-provinsen.  REUTERS/Wahdat
SØRGER: Pårørende og sterkt forbrente offer på et sykehus i Kunduz-provinsen. REUTERS/Wahdat Vis mer

- Ingen var i ett stykke. Hender, føtter og kroppsdeler var strødd over alt. De som var et stykke unna ble sterkt forbrent, sier Daud videre.

- Broren min ble brent da flyene angrep tankbilene. Jeg vet ikke om han er død eller levende, sier en pårørende utenfor sykehuset til Al Jazeera.

Politisjef Gulam Mohyuddin sier tankbilene skulle levere drivstoff til NATO da Taliban-kaprere slo til.

NATO's International Security Assistance Force (ISAF) bekrefter angrepet, men har ikke bidratt med ytterligere detaljer. Episoden fant sted to kilometer fra landsbyen Omer Khel, skriver AP.

SIVILE TAP: Minst 40 av de drepte skal være sivile. Foto: AFP PHOTO/ STR
SIVILE TAP: Minst 40 av de drepte skal være sivile. Foto: AFP PHOTO/ STR Vis mer

- ISAFs mål var opprørerne, sier Jon Stock, presseoffiser i ISAF.

Full etterforskning
NATO har iverksatt full etterforskning av omstendighetene rundt angrepet, som kan skape ytterligere uro og motstand mot den NATO ledete  ISAF-styrken. Foreløpig fastholder ISAF styrkens talskvinne, Christine Sidenstricker, at angrepet var rettet mot opprørere.

- Angrepet var rettet mot opprørere. Etter at man hadde observert at det bare var opprørere i området ga den lokale ISAF-kommandøren ordre om angrepet som ødela tankbilen, og drepte et stort antall opprørere. Men vi skal selvfølgelig etterforske om det var sivile som ble drept, sier hun til Reuters.

Angrepet kommer bare to måneder etter at øverstkomanderende for ISAF-styrken, den amerikanske generalen Stanley McCrystal, utstedte nye ordrer hvor det het at ingen kampfly skal åpne ild med mindre man kan bekrefte at det ikke er noen mulighet for at sivile kan bli skadd eller drept, eller at allierte soldater blir utsatt for umiddelbar fare.

DREPT? Lokale myndigheter hevder Abdur Rahman, en Taliban-leder i Kundur-provinsen, ble drept i angrepet. Foto: SCANPIX
DREPT? Lokale myndigheter hevder Abdur Rahman, en Taliban-leder i Kundur-provinsen, ble drept i angrepet. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling