Minst 40 skolebarn og lærere drept i terrorangrep mot kostskole

Massakre i Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 40 personer, de fleste elever, ble lørdag drept på en kostskole nordøst i Nigeria, opplyser helsepersonell. Ytterliggående islamister fra den militante gruppa Boko Haram mistenkes å stå bak den grusomme massakren.

- Vi tok imot 42 døde personer som var elever og ansatte fra Government Secondary School i Mamudo i går kveld. Noen av dem hadde skuddsår, mens mange av dem hadde brannskader, sier Haliru Aliyu fra Potiskum General Hospital til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge øyevitner skal de bevæpnede mennene ha satt fyr på skolebygget hvor elevene lå og sov, før de skjøt elevene idet de forsøkte å flykte. Flere av barna ble behandlet for brannskader lørdag, og noen klarte også å flykte avgårde inn i skogen.

En politikilde opplyste først at 27 elever og en lærer var drept. Like etter meldte helsepersonell at 42 mennesker hadde mistet livet.

- Brent levende - Vi sov da vi hørte skudd. Da jeg våknet, rettet noen en pistol mot meg, sier 15 år gamle Musa Hassan til nyhetsbyrået Associated Press.

Hassan mistet fire fingre på høyrehånda da han ble skutt idet han forsøkte å skjulte hodet med hendene.

- De brant barna levende, sier han.

Kostskolen ligger i byen Potiskum i staten Yobe, en av tre stater i landet hvor president Goodluck Jonathan har erklært unntakstilstand.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Soldater går gjennom landsbyen Hausari, hvor miltante islamister har hatt tilholdssted fram til juni i år. Myndighetene har trappet opp innsatsen for å stoppe islamistiske grupper som Boko Haram, som står bak en rekke dødelige angrep i landet. Foto: Joe Brock / Reuters
TRAPPER OPP INNSATSEN: Soldater går gjennom landsbyen Hausari, hvor miltante islamister har hatt tilholdssted fram til juni i år. Myndighetene har trappet opp innsatsen for å stoppe islamistiske grupper som Boko Haram, som står bak en rekke dødelige angrep i landet. Foto: Joe Brock / Reuters Vis mer

Presidenten sendte ekstra styrker til områdene for å få bukt med det islamistiske opprøret og den militante gruppa Boko Haram, som ses på som en stor sikkerhetstrussel.

Rømte flere av barna ved kostskolen skal ha klart å rømme avgårde inn i skogen under angrepet, og det er uvisst om de er skadde. Frustrerte foreldre prøvde lørdag å finne ut om deres barn er drept eller har overlevd massakren. Store skader på ofrene gjør identifiseringsarbeide vanskelig.

Bonden Malam Addullahi fant to av sine sønner, på 10 og 12 år, drept etter angrepet.

- Jeg tar de andre sønnene mine ut av skolen. Det er ikke trygt. De væpnede mennene angriper skoler, og det er er ingen beskyttelse for elevene, til tross for alle soldatene, sier han.

Massakren er den dødeligste av tre angrep mot skoler siden hæren ble satt inn mot Bok Haram i mai.

Senest forrige måned ble ni elever drept da mistenkte islamister åpnet ild ved en skole i byen Maiduguri. Kun dager før ble sju elever drept i et lignende angrep i byen Damaturu.